Blogsite voor Jan en Alleman!

4 tips voor optimale voorbereidingen op het nieuwe schooljaar

De vakantie is weer voorbij gevlogen en de eerste introductiedagen van het nieuwe schooljaar komen er weer aan. Hoewel je mentaal nog in de vakantiemodus zit, wordt het hoog tijd om je voor te bereiden op de start van dit nieuwe schooljaar. Waar moet je allemaal rekening mee houden en zéker niet vergeten? Je leest hier onze 4 een-goede-start-van-het-nieuwe-schooljaar tips!

Tip 1: inventariseren van je schoolspullen

Voordat je begint aan je nieuwe lessen of colleges in september is het belangrijk in kaart te brengen welke schoolspullen je hiervoor nodig hebt. Welke boeken staan op de boekenlijst? Waar en wanneer kunnen deze opgehaald worden bij het boekenfonds? Zijn de boeken ook online of tweedehands te bestellen? Ook zaken als schrijfmateriaal, kaftpapier, een agenda, grafisch rekenmachine en eventueel speciale kleding zijn handig om van te voren aan te schaffen.

Tip 2: informatie ordenen

Vaak is het week -en jaarrooster al voor de eerste schooldag bekend. Noteer de vakken, lokalen en docenten in je agenda, zodat je de eerste schoolweek weet waar je, wanneer moet zijn. Ook raden we aan de proefwerk of -toetsweken alvast te vermelden in je agenda, zodat je een goed overzicht houdt van de belangrijkste weken van het jaar. Verder wordt in de eerste week vaak de te behandelen theorie van de komende periode bekend gemaakt. Noteer in je agenda welke stof of opdrachten je wanneer af moet hebben. Zo begin je geordend aan je eerste schoolweken en verlies je niet meteen het overzicht.

Tip 3: je ritme weer vinden

In de zomervakantie gelden andere regels dan tijdens het schooljaar. Je gaat later naar bed, slaapt uit, laat spullen op je kamer slingeren en houdt je minder aan de regels. Om de eerste schoolweek fris en fruitig van start te gaan, raden we aan langzaam al aan het nieuwe ritme te wennen. Probeer, hoe lastig het ook is, een week van te voren, iedere dag iets eerder op te staan en niet te laat te gaan slapen. Ook een opruimbeurt van je slaapkamer zal helpen bij het terugkrijgen van het “schoolritme”. Met name orde scheppen in de chaos op de plek waar je bureau staat is een must. Zorg dat je studieplek helemaal ready is voor het nieuwe jaar!

Tip 4: alvast voorbereiden op moeilijke vakken

Zijn er vakken waar je vorig jaar veel moeite mee had? Dan kan het verstandig zijn om je hier vóór het nieuwe schooljaar alvast op voor te bereiden. Vond je wiskunde lastig? Vraag aan je wiskunde docent welke wiskunde hoofdstukken over het algemeen als moeilijk ervaren worden. Wellicht kun je hier van te voren al op inspelen door wiskunde bijles te nemen op de momenten dat deze hoofdstukken behandeld worden. Een bijlesbureau met veel ervaring in het geven van bijles en huiswerkbegeleiding is StudentsPlus. Van bijles in Groningen tot het geven van bijles in Amsterdam of Maastricht: StudentsPlus heeft door heel Nederland bijlesgevers die je kunnen helpen met studeren!