Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Tips om van je faalangst af te komen

Waarschijnlijk heeft iedereen er wel eens van gehoord: faalangst. Bang zijn om ergens voor te falen, is normaal en veel voorkomend. Want ja eigenlijk wil niemand ergens voor falen. Zeker niet als je hebt geleerd voor een toets, geoefend voor een wedstrijd of gewoon goed wil presteren op werk. Falen is nooit leuk in het leven maar het hoort er nou eenmaal wel bij. Soms heb je ongeluk of ben je gewoon nog niet zo goed in iets. Bij vallen komt opstaan en vervolgens ga je weer verder. Maar hoe zit het met de mensen die al vallen bij de gedachte dat ze kunnen vallen. De mensen die zoveel angst en spanning krijgen door het feit dat ze kunnen falen. Wij zullen deze mensen ondersteunen door tips mee te geven.

 

Wat is faalangst en hoe ontstaat het?

Faalangst de naam zegt het al; angst om te falen. In de society waarin we leven is er ontzettend veel prestatiedruk. Het begint vaak al op de basisschool, goed zijn in rekenen, taal of een sport. Vervolgens telt het schoolniveau mee en is het belangrijk dat je daarnaast ook nog andere dingen doet waar je in uit blinkt. De constante druk om maar iets op te leveren kan een oorzaak zijn voor faalangst. Bij faalangst gaat het niet per se om het feit dat mensen bang zijn te falen.

 

Het gaat veel dieper dan dat. Ze leven in een vicieuze cirkel waarbij ze bang worden voor bijvoorbeeld een presentatie, want de vorige keer werden ze ook bang en daardoor ging het minder goed. Wat zal de klas daarvan vinden, en de docent, mijn cijfer is ook niet hoog genoeg. Deze gedachtes zullen door die persoon zijn hoofd rondgaan waardoor de zenuwen nog meer worden. Elke keer als er zo een ‘’spannende’’ gebeurtenis voorkomt, gaan de alarmbellen af. De zenuwen worden weer getriggerd en de angst speelt op. Het doorbreken van deze cirkel is ontzettend lastig maar kan vaak wel helpen de persoon in kwestie te kalmeren.

 

Kom je ooit van faalangst af?

De vraag die iemand met faalangst heeft is: kom ik er ooit vanaf? Bij faalangst gaat het er eigenlijk om dat je ermee moet kunnen leven. Spannende situaties zullen er altijd zijn. Of het nou op werk is, school, de sportclub of in het persoonlijke leven. Er zullen altijd triggers zijn de rest van het leven. Het is daarom moeilijk om de vraag te beantwoorden of faalangst ooit over zal gaan.

 

 

Tips:

Om te leren leven met faalangst hebben wij 3 tips voor je opgesteld.

1. Zelfhulp

Op social media zijn er talloze accounts die zelfhulp stimuleren. Door bijvoorbeeld elke dag een quote te lezen over zelfvertrouwen kan je je mental health al een boost geven. Ook kan je er voor kiezen om boeken te lezen over faalangst en je er bewust van te maken wat je voelt.

 

2. Faalangsttraining

De tweede tip is voor mensen die door spannende situaties getriggerd worden en spanning en angst ervaren. Een faalangsttraining bij instituut Hip volgen is dan een goede stap. Tijdens een faalangst training zal je leren om er mee om te gaan door er bewust van te worden. En geven ze je tips mee over hoe je je zenuwen kan bedwingen.

 

 3. Psycholoog

Ten slotte, als je heel erg veel last ervaart van de faalangst en de sociale prestatiedruk om je heen, is het goed om naar de psycholoog te gaan. Praten over de angsten die je ervaart en hoe je erop reageert is soms goed. De psycholoog kan je helpen met het veranderen van je mindset en zal uiteindelijk ook een positieve invloed zijn op de faalangst.