Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Waarom airco vullen van de auto zeker nu belangrijk is

airco vullen

Zodra de vakantie voor de deur staat hoor je de reclamespotjes al op de radio. Ze hebben allemaal dezelfde boodschap: vergeet niet jouw auto een beurt te geven voordat je vertrekt. Zeker als je op vakantie gaat met de auto naar een land ver weg, is dat geen overbodige luxe. Wij Nederlanders zijn echter gierig van nature en direct heerst er een sceptische houding tegen dit soort berichten. Vandaag ga ik die twijfel weghalen. Ik ga je namelijk vertellen waarom de airco vullen erg belangrijk is. De keuze is bewust gemaakt om te focussen op zo’n relatief klein onderdeel. Wanneer je namelijk aan die kleine dingen denkt, dan valt zo’n grote beurt ineens aanzienlijk mee! 

Lang leve de airco

Wanneer tropische temperaturen worden bereikt, dan gaat niemand echt voor zijn lol lang in de auto zitten. Dit is vaak het geval als je in de zomer op vakantie gaat met de auto naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië. Dan ben je maar al te blij met de airco. In de zomer wordt dit systeem overdadig gebruikt. Je zet natuurlijk de airco wel op een prettige temperatuur. Zo blijf je tevens ook gefocust tijdens het rijden en is het allemaal goed uit te houden. Waarschijnlijk heb je alleen nog niet eerder stil gestaan bij het feit dat zo’n installatie zeker niet onderhoudsvrij is. Elk jaar verliest jouw airco een gedeelte van de vloeistof, oftewel het middel waarmee het systeem koelt. Dat heeft weer diverse gevolgen.

Jaarlijks airco vullen

Eigenlijk moet je jaarlijks de airco vullen. Wanneer het systeem namelijk minder vloeistof heeft, dan kan er na verloop van tijd slijtage ontstaan. Hierdoor kan in het ergste geval jouw airco zelfs stuk gaan en zo’n reparatie ervan is toch gauw weer een paar honderd euro. Uiteraard hoeft de airco-installatie niet gelijk stuk te gaan. Het kan ook dat het systeem simpelweg wat slechter werkt. Dat merk je dan, omdat de temperatuur minder goed daalt. Maar wist je dat zo’n slecht werkende airco ook veel meer verbruikt wat betreft brandstof? Daarom is het advies om jaarlijks in ieder geval de airco te laten checken en de airco vullen indien nodig. 

Lekker laten doen

Wanneer de vakantie voor de deur staat, dan heb je natuurlijk geen tijd om zelf te prutsen aan de auto. Bovendien raad ik je dit zeker niet aan als jij weinig verstand hebt van auto’s. In het ergste geval heb je namelijk straks geen vervoer. Nee, ik zou daarentegen gewoon het airco vullen lekker laten doen. Bij de betere garages is het controleren van de airco bovendien zelfs gratis. Persoonlijk kan ik Vakgarage hiervoor aanraden. Dus ga jij bijna op vakantie met de auto? Wees je bewust van het belang van onderhoud en maak even snel een afspraak!