Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

modelbescherming

Genieten van optimale modelbescherming?

Tegenwoordig is het erg belangrijk dat producten een sterk onderscheidend vermogen hebben. Dit mede door het feit dat er veel soortgelijke en overeenstemmende producten in omloop zijn. Hierbij is het belangrijk om jouw product hieruit te laten springen. Dit kan door middel van een goed design en een opvallend ontwerp. Een andere verwoording hiervoor is het model van jouw product. Om te voorkomen dat anderen inbreuk maken op dit design of ontwerp, is het belangrijk om aandacht te schenken aan modelbescherming. Wil jij je model ook beschermen tegen inbreuk? Neem dan een kijkje op registreermijnmerk.nl en lees alle informatie over modelbescherming en beschermen van overige intellectuele eigendommen.

Waarom is modelbescherming belangrijk?

Zoals benoemd is het belangrijk om jouw model te beschermen om te kunnen voorkomen dat anderen inbreuk maken op het model. Er zijn daarnaast nog meer redenen waarom het beschermen van een model van belang is. Modelbescherming wordt geregeld via het modelrecht. Je kunt nadat je het merk beschermd hebt je modelrechten verkopen of een licentie verstrekken voor het gebruik van jouw model. Jij bepaalt dus wat er wel en niet gebeurd met het model. Daarnaast verkrijg je door een goede bescherming van het model een belangrijke voorsprong op concurrenten, omdat je niet met investeringen hoeft te spelen.

Hoe werkt modelbescherming?

Vanaf de depotdatum kan jouw model vijf jaar genieten van optimale bescherming. Tegen het einde van dit termijn kan je ervoor kiezen om het model te verlengen of te laten vervallen. Indien je ervoor kiest om het model te laten beschermen, kan dit tegen betaling. De modelbescherming kan met vier periodes achter elkaar met vijf jaar verlengd worden. Dit houdt in dat het model vijfentwintig jaar beschermd kan worden. Als je een model wilt laten registreren om te kunnen genieten van modelbescherming, kan je kiezen voor een modelbescherming in de Benelux, Europese Unie of internationaal.

Modelinbreuk, wat te doen?

Indien je vermoed dat er inbreuk heeft plaats gevonden op jouw model, dan kan je contact opnemen met registreermijnmerk.nl. Dit merkbureau is niet alleen gespecialiseerd in merkenrecht, maar kunnen ook advies op maat geven betreft modelinbreuk. Daarnaast kan het merkbureau je bijstaan in het geval van inbreuk. Het merkbureau zal de inbreukmaker in dit geval aanschrijven en opleggen om de inbreuk te beëindigen. Op het moment dat de inbreukmaker hier geen gehoor aangeeft, dan kan het merkbureau een de hulp van een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in modelrecht. Dit is een belangrijk voordeel van de unieke samenwerking van het merkbureau met een advocatenkantoor.