Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Alles over de hypotheek voor 2019

hypotheek

De hypotheek. Voor nieuwe huizenkopers een vaak gevreesd onderwerp. Een lening van 30 jaar, waar je maand in maand uit je zuurverdiende centen heen ziet verdwijnen. Klinkt niet al te best. Gelukkig zijn er overwegingen om te maken, zodat je goede voorwaarden krijgt voor je hypotheek.

Bij De Alle Man schrijven we zoals onze naam zegt over van alles en nog wat. Voor ons artikel van vandaag zijn we in de ‘trends’ rondom de moderne hypotheek gedoken. Met de huidige huizenmarkt is daar nogal wat over te doen. Daarom kun je hier de informatie vinden, zodat je niet lang verder hoeft te zoeken – en een aantal handige tips en informatiebronnen om zelf de ideale hypotheek te vinden!

Word ook aflossingsblij

Als huiseigenaar met een aflossingsvrije hypotheek word je sinds afgelopen week aangespoord door tv- en radio commercials om je hypotheek af te lossen. Aflossingsblij, wordt het fenomeen genoemd in de reclames. De ontwikkeling is zacht gezegd enigszins frappant, omdat banken en verstrekkers dit soort hypotheken jarenlang hebben gepusht.

Het komt er echter op neer dat er nogal een hypotheekschuld is opgebouwd. Van maar liefst 340 miljard euro. Nederlandse toezichthouders zoals DNB en de AFM maken zich zorgen over de effecten van deze schuld. Om die reden zijn de ‘aflossingsblij’ commercials gestart.

Wie vandaag de dag een huis koopt en een hypotheek neemt, is verplicht om de helft af te betalen over een afgesproken periode. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. De trotse eigenaren van een aflossingsvrije hypotheek hoeven ook vandaag de dag echter enkel rente te betalen.

Andere ontwikkelingen

Als ouderen bleek het om bovenstaande reden lastig om op latere leeftijd nog te verhuizen en een nieuwe hypotheek te vinden. Om te voorkomen dat mensen zich in de huidige markt te diep in de schulden steken, zijn er een legio aan regels opgesteld om kopers te beschermen. Vooral voor ouderen hadden deze echter een negatieve impact. Sinds juni 2018 zijn de richtlijnen voor lenen voor NHG-hypotheken echter verruimd. Vanwege deze versoepeling kunnen ook ouderen nu eenvoudiger een nieuwe hypotheek vinden.

Alle hypotheek aanbieders vergelijken

Gelukkig zijn er manieren om de beste voorwaarden te krijgen voor jouw hypotheek. Zo kun je vandaag de dag heel gemakkelijk aanbieders met elkaar vergelijken. Daardoor weet je exact wat er van je wordt verwacht – en waar je dus de beste deal krijgt.

Vond je dit artikel leuk, leerzaam, praktisch of simpelweg interessant? Laat het ons weten! We horen ook graag waar jij meer over zou willen leren. Laat het ons weten, via onze contactpagina.