Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Alles wat je moet weten over een webhosting!

Wanneer je een website hebt weet je hoe belangrijk goede webhosting is. Wanneer je een nieuwe website laat maken of gaat maken is het belangrijk om te ontdekken wat belangrijk is bij de hosting. De kosten voor website hosten zijn hierbij eigenlijk geen belangrijk elementen. Tenminste niet om mee te starten. Het is belangrijker om de hosting goed te verzorgen en te regelen. Kwaliteit gaat boven de prijs. Wanneer je site immers niet bereikbaar is, langzaam is of niet goed laadt kan dit duurder zijn dan de kosten die je bespaart op je hosting.

 

Wat is hosting nu eigenlijk?

 

De website staat met haar bestanden op een computer. Die computer heeft dag en nacht toegang tot het internet. Wanneer iemand de website bezoekt worden deze bestanden aangeroepen en de website getoond. De computer is dan eigenlijk geen computer, maar een server. Op de server staan de teksten, de bestanden en de afbeeldingen plus scripts om de website te laten werken. Het is goed om alles te optimaliseren zodat de pagina snel geladen wordt. Je kunt de ruimte huren bij een hostingbedrijf om een stukje van een server te krijgen. Je kunt de server alleen hebben en ook delen met anderen.

 

Wat moet je kiezen?

 

Welk hostingpakket het meest geschikt is voor jouw website is afhankelijk van een aantal zaken. Aan de hand van een aantal vragen krijg je een goed beeld. Het gaat om:

 

  • Hoeveel ruimte heeft je site en de databases nodig?
  • Hoeveel mensen gaan de site bezoeken en hoeveel webtraffic gaat dit in gigabytes zijn?
  • Welke service verwacht je van het hostingbedrijf?
  • Hoe wil je contact hebben?
  • Hoe vaak wil je een backup hebben?
  • Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid van alles?

   

Gedeelde hosting of shared hosting

 

Wanneer je een eenvoudige website hebt is het een idee om gebruik te maken van shared hosting. Je deelt dan een server met andere gebruikers. Het is goedkoper dan een eigen server. Ook is er vaak voldoende capaciteit voor alles. Een nadeel is dat de hosting ook wat trager kan worden. Dat is natuurlijk jammer. Je bent soms wat afhankelijk van de andere gebruikers op de shared hosting.

 

Een Virtual Private Server (VPS) hosting

Hiermee heb je er wel een eigen server. Het is echter niet een complete server. Op de server is een deel afgebakend voor jouw gebruik met jouw eigen resources (processor en werkgeheugen). Het is sneller dan een shared hosting en ook kun je de hosting helemaal naar eigen wens inrichten. Handig als je meer proceskwaliteit nodig hebt voor een specifieke module of programma.

 

Managed hosting of dedicated hosting

 

Je kunt ook een compleet eigen server nemen. Hiermee moet je nog wel denken aan de datalimiet en de hardeschijfruimte. Vaak is het erg ruim en groot. Je huurt een eigen server (of een deel hiervan) en geeft het beheer en het onderhoud hiervan uit handen. Het is een goede optie. Kies voor de juiste soort hosting en laat je goed voorlichten. Denk niet in prijs, maar in kwaliteit.