Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Alles wat je moet weten over voedingssupplementen

Voedingssupplementen heb je in allerlei verschillende vormen. Zo zijn er bekende pilletjes, maar ook capsules, drankjes, druppels of poeders. Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Sommige supplementen bevatten een combinatie van al die dingen. De supplementen zijn ter aanvulling op je dagelijkse voeding. Je kunt ze dus nooit nemen ter vervanging. Twijfel jij nog om met voedingssupplementen te beginnen? Lees dan eerst even deze blogpost!

Waarvoor kun je ze gebruiken?

Voedingssupplementen zijn er om je gezondheid te ondersteunen. Je neemt ze bijvoorbeeld wanneer je vage, uiteenlopende klachten ervaart en deze wilt verminderen. Zo worden ze vaak ingezet bij het verminderen van stress, slaapproblemen, spierpijn of spierzwakte, vermoeidheid, haaruitval, broze nagels enzovoorts. Deze klachten worden namelijk vaak veroorzaakt door een tekort aan vitamines en mineralen. Toch kunnen ze ook worden veroorzaakt door andere ziektes en aandoeningen. Bij twijfel is het daarom altijd aan te raden om even langs je huisarts te gaan. Die kan eventueel bloed laten afnemen zodat je precies inzicht krijgt in de waardes van de vitaminen en mineralen in je bloed.

Waar haal je je supplementen het beste?

Wanneer je ergens een vastgesteld tekort van hebt, kun je de geschikte supplementen zelf uitzoeken. Soms kun je deze het beste laten voorschrijven door de huisarts. Hierdoor worden ze in sommige gevallen vergoed door je zorgverzekering. Ook kun je supplementen zonder recept aanschaffen bij een drogist of apotheek. Veel mensen bestellen ze ook gemakkelijk online. Hier vind je supplementen van allerlei merken zoals lucovitaal en davitamon.

Belangrijk om te weten

Het is te allen tijde niet verstandig om klakkeloos te beginnen met het slikken van voedingssupplementen. Wist je dat je jezelf namelijk kunt vergiftigen waardoor je juist ziek kunt worden? Daarom is het altijd raadzaam om langs een experts te gaan die je helpt bij het vinden van de juiste supplementen voor jou. Sommige voedingssupplementen doen meer kwaad dan andere. Lees je altijd goed in over het middel dat je wilt gaan gebruiken. Ook moet je rekening houden met ziektes en aandoeningen en de eventuele medicatie die je al slikt. Hierna kun je beginnen met het gebruik van supplementen zonder dat je je zorgen hoeft ze maken.

Wel kan het zijn dat sommige supplement enige bijwerkingen geven. Houd deze goed in de gaten en kijk of je lichaam eraan went. Tot slot: sommige mensen zweren bij het gebruik van supplementen en weer andere mensen merken er nauwelijks effect van. Zie het daarom ook niet als wondermiddel en kijk zelf of het iets voor je doet. Veel succes bij het vinden van een oplossing van je klachten!