Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws, Online, Thuis, Vakantie, Werk

Auto kopen tijdens je vakantie

Maak eens gebruik van je vakantie om een wagen te kopen. Klinkt vreemd? Het importeren van een auto wordt nochtans alsmaar populairder.

Prijs en aanbod

Wat omslachtig zou je denken, een auto kopen in het buitenland. En toch zijn er steeds meer landgenoten die een auto importeren uit Duitsland bijvoorbeeld. Vooral de prijs is een belangrijke motivatie. Door de BPM-regeling kan je al besparen als je een wagen buiten Nederland koopt. Vaak is er ook meer keuze, zowel in het aanbod als in de uitrusting. Als je plannen in die richting hebt, kan je de aankoop misschien wel koppelen aan je vakantie, dat spaart je meteen een rit uit.

Enkele tips

Er zijn enkele belangrijke zaken om op te letten. Je kan best kopen bij een officiële merkdealer. Dat geeft meer zekerheid. Officiële dealer word je niet zo maar. Een bekend merk kan zich immers geen malafide vertegenwoordigers veroorloven. Doorgaans zal dan ook de onderhoudsgeschiedenis van de wagen correct zijn en in overeenstemming met de kilometerstand. Neem iemand mee die er iets van kent om te beoordelen of de wagen in goede conditie is. Dat zal extra vertrouwen geven. Een auto kopen in Duitsland zorgt voor wat administratie, net als in Nederland.

De volgende documenten moet de verkoper je bezorgen: Fahrzeugbrief, Fahrzeugschein, de COC (Certificaat van Overeenstemming) en het TUV document (het APK). Zonder die papieren mag je de baan niet op. En dan de prijs natuurlijk. Onderhandelen is altijd een goed idee, minder betalen is altijd beter. Probeer de verkoper zo ver te krijgen dat hij de servicebeurt voor zijn rekening neemt of vraag hem de Duitse APK te betalen, die is ook geldig in Nederland. Mits wat geven en nemen, komen jullie wel tot een overeenkomst waar beide partijen tevreden mee zijn. Denk eraan dat op voorhand betalen altijd een risico inhoudt.

Met de importeur op vakantie

Je kan de zaak helemaal zelf regelen, maar je kan het importeren van een auto ook uitbesteden aan een importeur. Zij hebben kennis van zaken, kunnen de onderhandelingen voeren en bedingen vaak een betere prijs. Misschien wil de importeur wel mee op vakantie!