Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Barbecue tips voor beginners

barbecue

De temperatuur stijgt en het zonnetje laat zich steeds vaker zien; het perfecte weer om je barbecue uit de garage te halen. Maar een geslaagd barbecue feestje organiseren is niet zo eenvoudig als het lijkt. Daarom geven wij voor de beginnende barbecueër een aantal handige tips mee om je op weg te helpen.

Houtskool of briketten?

Kies je voor houtskool of briketten? Eigenlijk is houtskool stukjes verbrande stuk hout en door ze weer aan te steken worden ze warm. Houtskool is dus zeer geschikt voor dunne en kleine stukjes vlees. Briketten zijn gedeeltelijk geperste deeltjes houtskool, of geperst zaagsel met papier en vat minder makkelijk vlam. Dit is voor de beginner iets lastiger om aan te steken, maar eenmaal aangestoken blijft de warmte lang en constant behouden. Ga je grote stukken vlees garen die wat langer de tijd nodig hebben? Dan is het beter om voor briketten te kiezen.

Houd het vlees zo lang mogelijk in de koelkast

Iedereen vult voor het gemak schalen met rauw vlees en legt dit vlakbij de barbecue. Maar het is niet verstandig om dit voor langere tijd in de zon te laten liggen. Je kunt beter elke keer kleine hoeveelheden vlees uit de koelkast halen en dit meteen erop gooien.

Denk goed na over de plaatsing van de barbecue

Zet de barbecue niet te dicht bij de eettafel of op een ongelijke vloer, maar kies voor een egale ondergrond zodat je barbecue stevig staat. Verplaats de barbecue niet meer als je ‘m hebt aangestoken. De kolen en de behuizing van je barbecue zijn dan al super heet!

Hoe steek je een barbecue goed aan?

Gebruik bij het aansteken het liefst geen spiritus of alcohol, er kunnen grote steekvlammen ontstaan. Maak in plaats hiervan gebruik van aanmaakblokjes. Wacht wel met barbecueën tot ie goed heet is en begin niet gelijk na het aansteken van de aanmaakblokjes.

Maak gebruik van een vleestang

Houd je vlees mals door je eten om te draaien met een vleestang in plaats van met een vork. Met een vleestang prik je in tegenstelling tot een vork, niet in het vlees waardoor de sappen niet wegvloeien.

Ontsmet je barbecue met een citroen

Wanneer je switched van vlees naar vis, wil je het liefst je bbq ontsmetten. Pak een halve citroen en wrijf hiermee het rooster in, zodat je aan je volgende gang kunt beginnen. Doe hetzelfde wanneer je helemaal klaar bent met barbecueën en ga er vervolgens met een staalborstel overheen. Je zult zien dat het vuil hierdoor gemakkelijk te verwijderen is.