Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Bekende Europese modemerken en hun ontstaan

Balenciaga

Iedere vrouw (en tegenwoordig ook meeste mannen) kennen de bekende modemerken wel die in Europa zijn ontstaan. Het zijn namelijk niet de minste namen, bijvoorbeeld Dior en Balmain. Samen met Italië spant Frankrijk wel de troon van het zijn van de broedplaats van vele van de grootste en meest bekende modemerken die in de wereld bestaan. Maar ook in Duitsland en Spanje zijn veel grote modemerken ontstaan. Echter weten de meeste mensen vaak niet het verhaal achter het modemerk, zoals wanneer het merk is ontstaan en door wie het is opgericht. In deze blog besteed in aandacht aan deze zaken.

Balmain

Balmain is in 1945 in Frankrijk opgericht door Pierre Balmain. Zijn moeder en zus hadden samen een modewinkel waarin Pierre op jonge leeftijd vaak in hielp. Hij wilde architectuur gaan studeren, maar was meer jurken aan het ontwerpen dan aan het studeren. In de eind jaren 30 ging hij bij het franse leger en toen de vrede was verklaard heeft hij besloten om zijn eigen merk te starten. In 1982 overleed Pierre Balmain en nam zijn rechterhand Erik Mortensen het over.

Balenciaga

In 1917 is door Cristobal Balenciaga in Spanje het modemerk Balenciaga opgericht. Cristobal was tot 1968 actief binnen het bedrijf. Overigens is dit merk nu in handen van een Franse multinational. Het afgelopen jaar zijn de triple S schoenen van Balenciaga erg populair.

Chanel

Chanel is in 1909 in Frankrijk opgericht door Gabrielle Chanel, ook wel beter bekend als Coco Chanel. Dit merk is vooral bekend om hun zwarte kleine jurkje en hun no. 5 parfum. Ook Karl Lagerfield is zelfs nog designer geweest bij Chanel. Tegenwoordig heeft het merk meer dan 300 winkels, verspreid over de hele wereld.

Dior

Ook Dior is in Frankrijk ontstaan, het bedrijf is namelijk in 1946 door Christian Dior opgericht. Christian Dior heeft tot 1957 leiding gegeven aan het modemerk, helaas overleed hij in dat jaar. Dat jaar nam een andere bekende naam het over in het bedrijf, namelijk Yves Saint Laurent.

Gucci

Gucci is een Italiaans modebedrijf dat in 1921 is opgericht door Guccio Gucci. Ook dit merk is nu in handen van een Franse multinational. Guccio werkte al immigrant in hotels in Parijs en London en verwonderde zich over de luxe van de koffers die de reizigers mee hadden. Dit inspireerde hem om van leer diverse reisproducten als koffers en tassen te maken. In 1953, toen Guccio overleed, hebben zijn zoons het bedrijf doorgezet.