Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

De beste tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

hoveniersbedrijf

Veel mensen vinden het fantastisch om een tuin te hebben. Zeker tijdens de mooie zomerdagen is het ronduit heerlijk om van een eigen stukje natuur te kunnen genieten en de dag ‘s avonds met een heerlijke barbecue af te kunnen sluiten. Dit is natuurlijk het ideale plaatje, want in de meeste gevallen betekent een tuin ook veel onderhoud.

Toch kun je op een aantal slimme manieren het tuinonderhoud dat je moet verrichten binnen de perken houden. Zo blijft er meer tijd over om van je tuin te genieten. Wil je dat ook? Lees dan snel verder om te weten hoe je dat kunt doen!

De bestrating

Wanneer je het terras en de looppaden laat betegelen, zorg er dan ervoor dat je eerst worteldoek op het grondoppervlak aanbrengt, zodat onkruid minder snel naar boven kan komen. Werk daarnaast altijd met grote tegels, zodat er zo min mogelijk voegen ontstaan. Iedere Voegen zijn immers een potentieel groeiplek voor onkruid.

Werk met bodembedekkers

Grond waar je geen planten poot is kwetsbaar om met onkruid begroeid te raken. Onkruid heeft namelijk licht en water nodig en als er geen planten zijn die deze twee voedingsbronnen absorberen, dan heeft onkruid vrij spel. Werk daarom met bodembedekkers die het licht en het water absorberen.

Je zult merken dat het onkruid hierdoor veel meer moeite heeft om te groeien. Bedenk daarbij dat bodembedekkers bij de aanschaf lang niet altijd van het juiste formaat zijn. Om toch te voorkomen dat er onkruid gaat groeien, kun je daarom werken met bijvoorbeeld houtsnippers of grind, waarmee je de stukken kunt afdekken waar nog geen groen groeit.

Kies voor vast groen

Een vaste plant blijft vaak jarenlang groeien en bloeien, zonder dat je er veel aandacht aan hoeft te schenken. Je zult hooguit zo nu en dan wat snoeiwerk moeten uitvoeren of extra voeding moeten toedienen. Een hoveniersbedrijf kan je adviseren over welke vaste planten het minste onderhoud vragen.

Laat losse bloempotten achterwege

Hoewel losse bloempotten je tuin een leuke twist kunnen geven, zijn ze voor wat betreft het tuinonderhoud alles behalve praktisch. Je moet immers iedere pot afzonderlijk water geven en als de plant de pot ontgroeid, moet je hem verpotten. Wil je toch per se een paar mooie bloempotten in je tuin zetten? Dan is het aan te raden om voor grote potten te kiezen en deze bij elkaar te zetten. Op die manier hoef je de planten minder snel te verpotten en is het water geven gemakkelijker, omdat je niet kriskras met je gieter door de tuin hoeft te lopen.

Kies voor een onderhoudsvrije schutting

Schuttingen van hout kunnen veel tijd kosten om te onderhouden. Het schilderen van de schutting is immers een intensieve klus en voordat je überhaupt kunt beginnen met het schilderen dien je het hout te schuren. Het is daarom beter om voor een schutting van aluminium of kunststof te kiezen. Dit materiaal is onderhoudsvrij waardoor je er na het plaatsen geen omkijken naar hebt.

Past een onderhoudsvrije tuin niet bij jou?

Het kan natuurlijk zo zijn dat de tips uit dit artikel niet passen bij het ideale plaatje dat jij bij een tuin hebt. In dat geval raden we je dan ook aan om onze tips te negeren en jouw tuin op de manier in te richten die jij het mooiste vindt. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat je achteraf niet tevreden bent over je tuin. Dat zou zonde zijn!

Abonnementen voor tuinonderhoud

Besluit je om toch voor een tuin te kiezen die om relatief veel tuinonderhoud vraagt, maar wil je het werk niet zelf uitvoeren? Bedenk dan een oplossing voor het uitvoeren van het tuinonderhoud. Laat je het onderhoud namelijk versloffen? Dan kan het zo zijn dat je tuin er in korte tijd rommelig bijstaat. Met andere woorden, je zult op zoek moeten gaan naar een andere oplossing om ervoor te zorgen dat je tuin er mooi bij blijft staan.

Dat kun je onder andere doen door een abonnement voor tuinonderhoud af te sluiten. Vind je het te duur om al het onderhoud uit te besteden? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen bepaalde werkzaamheden uit te besteden.

De meeste hoveniersbedrijven zijn hier flexibel in. Daarnaast kun je natuurlijk ook via Marktplaats of werkspot een tuinman zoeken, maar de kwaliteit van hoveniers die via dergelijke websites werken, is helaas niet altijd even goed.