Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

De geschiedenis van de veelzijdige hoodie

De hoodie, een kledingstuk waarbij je met weinig moeite er alsnog perfect gekleed uitziet. Populair bij mannen, vrouwen, kinderen en alles daar tussen in. De hoodie is een van de meest functionele items die je in je kledingkast kan hebben. In allerlei kleuren en designs, van netjes tot laid-back. Maar waar komt de hoodie eigenlijk vandaan?

Hippe monniken

De hoodie vindt zijn oorsprong terug in het christelijke geloof en werd rond 1500 jaar geleden geïntroduceerd. Toenmalig waren ze een deel van het standaard uniform wat gedragen werd in kloosters, de capuchons zorgden namelijk voor wat warmte en bescherming tegen de kou in de vaak koude kloosters. De hoodie was toen beter bekend als een ‘kutte’. De vormgeving van de kutte was niet als de hedendaagse hoodie. Dit item was meer een mantel met een lange capuchon aan de achterkant.

De hoodie zoals we deze nu kennen verscheen in de jaren 30 en werd gelanceerd door het merk Champion. Waarbij de hoodie eerst alleen werd toegewezen aan de monniken van het klooster, werden de hoodies nu nog vooral door werklui in pakhuizen gedragen. Vanaf de jaren 70 werd de hoodie steeds populairder bij het grote publiek. Sporten zagen vooral het praktische nut van de hoodie in, en door Sylvester Stallone die de hoodie droeg in de boksfilm Rocky volgde de rest van de wereld. Het veelzijdige kledingitem werd door verschillende subculturen omarmd, maar werd vooral door de hip-hop scene geclaimed. Buiten de hip-hop scene werd de hoodie ook gedragen door skaters en zelf door kakkers, het modemerk Tommy Hilfiger is er immers groot mee geworden.

De hoodie is er voor iedereen

De hoodie heeft dus een lange en misschien zelfs verrassende geschiedenis. Tegenwoordig wordt de hoodie door alle subculturen van de samenleving omarmd, je hoeft hier echt geen rapper voor te zijn. De hoodie valt te combineren met in principe alles. Voor de vrouwen met een rokje en hoge laarzen eronder, of zelf gewoon met een joggingbroek. Een dagje wandelen met een heerlijke warme hoodie, of naar kantoor, casual met een nette pantalon. Een regenachtige dag maar een jas zonder capuchon? Geen probleem, een hoodie houdt je droog.

Ben jij nou op zoek naar de perfecte veelzijdige hoodie? Met een malelions hoodie straal je zelfverzekerdheid uit, terwijl je comfortabel bent. Of neem eens een kijkje bij de black bananas sale, warm, classy, stoer en uniek. Wil je er helemaal cozy bijzitten deze winterdagen? Ga dan voor een bijpassende broek. Een joggingpak is namelijk allang niet meer voor alleen de bank, ook buiten mag je hiermee best gezien worden.