Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

De oorsprong van koffie

Voor veel mensen is koffie de normaalste zaak van de wereld. Sommige mensen kunnen zelfs de dag niet beginnen als ze niet hun bakkie koffie hebben. Het wordt dan ook wel eens gekscherend de benzine van de arbeiders genoemd. Vaak heb je op kantoor helaas niet de beschikking tot een luxe koffiezetapparaat met heerlijke koffie. Gelukkig kan je dan na een lange werkdag thuis wel een goede bak koffie drinken. De dag wordt begonnen met een bakje koffie en wordt daarna ook weer afgesloten met een bakje koffie. Ondanks de vanzelfsprekendheid van koffie, is er toch veel meer achter het vanzelfsprekende bakje koffie. Lavazza koffie is bijvoorbeeld niet zomaar ontstaan. Benieuwd naar de oorsprong van koffie en een stukje geschiedenis? Dan is deze blog voor jou!

Het ontstaan van koffie 

Over het ontstaan van koffie doen enorm veel verhalen rond. Één van de verhalen bestaat uit het verhaal dat monniken koffie hebben ontdekt. Per ongeluk gooien zij een aantal bessen in het vuur en doordat deze bessen zich met het vuur vermengden kwam er een heerlijke geur naar boven. De monniken werden toen nieuwsgierig en zijn gaan experimenteren met de eerste koffie. Ze kregen enorm veel energie van het drankje en besloten dit verder te gaan ontwikkelen. Een aantal eeuwen later begon koffie steeds populairder te worden. De Perzen prezen de drank omdat deze een stimulerende en energieke werking had. Nog een aantal jaren later begonnen de Nederlanders en Engelsen zich te bemoeien met de handel in koffie en deze werd hierdoor over de hele wereld verspreid. Ergens rond de 17e eeuw was deze handel op zijn toppunt. De vraag naar koffie werd steeds groter en Amsterdam groeide langzaam maar zeker uit tot het epicentrum van de koffiehandel. 

Hedendaags

Anno 2020 zijn de koffiemerken niet meer op twee handen te tellen en zijn er ook steeds meer koffieproducenten die hun producten op de markt brengen. Ook komen er steeds meer koffiehuizen die bijvoorbeeld hun intrek hebben gedaan op stations, winkelcentra en andere plaatsen waar mensen samenkomen. Heb je 's ochtends geen tijd voor een lekker bakje koffie thuis, dan zijn er gelukkig buiten de deur nog duizend-en-één mogelijkheden om alsnog aan de benzine van de arbeiders te komen. Ook kun je tegenwoordig in de supermarkt of online terecht voor een heerlijke kop koffie. Deze moet je dan uiteraard wel zelf zetten, maar met een goede koffiezetapparaat en goede bonen, ben je de barista in je eigen huis!