Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis, Werk

De perfecte winterjas

Eerst komt natuurlijk nog even de zomer, maar zoals elk modebewust persoon weet; je kan niet vroeg genoeg na gaan denken over nieuwe toevoegingen aan je winter garderobe. Winter outfits hebben meer laagjes, meer kledingstukken (meestal), meer om over na te denken. Een van de meest belangrijke kledingstukken in elke wintergarderobe is toch wel de winterjas. Wat dacht je bijvoorbeeld deze winter van een Superdry jas heren, of een Stone Island jas heren? Allebei ontzettend goeie opties, en merken waar we nog meer naar gaan kijken. Maar eerst: de winterjas. Hoe is hij begonnen, en waar is hij nu?

Een korte geschiedenisles

Om de geschiedenis van de winterjas te begrijpen, is het eerst handig om je te realiseren dat er, zowel toen als nu, verschillende soorten jassen bestonden en bestaan. Allereerst heb je de trenchcoat, die zijn naam te denken heeft aan de loopgraven waar hij voor het eerst veel gebruikt werd, door Britse en Franse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dan hebben we de parka, ook wel een pooljack genoemd, afkomstig uit Alaska. Het woord parka betekent letterlijk “jas van pels”, want de originele parka’s werden van dierenhuiden gemaakt. Hij vind zijn oorsprong in een Russische groep verwant aan de Inuit, en werd in de jaren 60 populair in het Westen. Ook heb je nog de bontjas, die eveneens een beweeglijk verleden heeft. In de Middeleeuwen was het bezitten van bont een teken van luxe, omdat het redelijk zeldzaam was. Maar in de laatste jaren zijn bontjassen van echt bont steeds meer een taboe geworden, door het dierenleed wat erbij komt kijken. Gelukkig bestaat er nu ook vooral nepbont. Dan heb je ook nog de quilted winterjas, die ook zijn oorsprong vindt in de Middeleeuwen. In India en het Midden-Oosten werden quilten vaak gebruikt op bedden, omdat het zo warm is.

Wat past er nu bij jou?

Nu je dus de verschillende soorten kent, en ook nog eens een klein stukje geschiedenis van elke soort, wordt het nadenken over welke jas er bij jou past. De trenchcoat heeft een klassiek en net uiterlijk, en werkt voor zowel mannen als vrouwen (maar dat doen eigenlijk alle jassen op deze lijst). De parka is tegenwoordig weer helemaal in en is er ook nog eens in erg veel verschillende stijlen, van ouderwets tot sportief en hip. De bontjassen worden nu dus, gelukkig, van nepbont gemaakt, maar zijn er ook nog steeds en hebben altijd een speels uiterlijk. En de quilted winterjassen geven je wintergarderobe een ontzettend unieke flavour.

Het is dus maar net wat je wilt met je winterjas. Ga alle opties langs en kies wat bij jou past. Succes!