Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

De toekomst voor een klimaatneutraal Nederland: waterstof

Een combinatie van verschillende soorten gassen in één die een toepassing hebben in de industrie. Wat hierboven beschreven is, is industrieel gas. Men gebruikt de industriële gassen voornamelijk in de chemische industrie, maar de gassen komen ook vaak voor in de farmaceutische chemie. Velen zullen de definitie van industriële gassen niet weten. Echter zien we de gassen vaak getransporteerd worden als een vloeibaar gas in een gigantische gascilinder boven op een vrachtwagen. De meeste handel in industriële gassen is ook binnen de industrie. Zelden komt het voor dat deze gassen verkocht worden aan een particulier.

Belangrijke industriële gassen

Zuurstof, Argon en stikstof. Dit zijn de drie meest belangrijke industriële gassen binnen de chemische industrie. De gassen worden niet geproduceerd in een fabriek, maar ze komen uit de atmosfeer. De gassen worden opgevangen in een zogenoemde ASU, ofwel air separation unit. De gassen worden hiermee gekoeld door middel van een speciale methode, Het Joule-Thomson-effect, waardoor de gassen vloeibaar worden. Doordat ze vloeibaar worden gemaakt is het mogelijk om dezen weer te scheiden door de soortelijke massa. Dit kan via diverse scheidingsmethoden gedaan worden. Ook worden deze gassen weer in gascilinders geplaatst om hierna weer verhandeld te worden.

Waterstof

Bij verbranding van dit product is er een hoge temperatuur nodig. Hierdoor is het aantrekkelijk voor de industrie om dit gas te gebruiken voor diverse industriële processen. Tegenwoordig is het zelfs al mogelijk om waterstof als brandstof te gebruiken. U kunt hierbij denken aan een op waterstof rijdende auto en de spaceshuttles van NASA.

Tevens wordt dit gas gezien als toekomstig klimaatneutraal alternatief voor fossiele brandstoffen. Dit komt omdat bij de ontleding van water (door middel van elektrolyse) geen koolstofdioxide vrijkomt. Bij verbranding van alle organische stoffen zal er koolstofdioxide vrijkomen wat zorgt voor een versterkt broeikaseffect. Omdat elektrolyse een kostbare methode is voor de ontwikkeling van waterstofgas, wordt de gas nog niet veelvuldig toegepast op aarde. Het gas komt ook weleens vloeibaar voor, dit is de meest voorkomende vorm wanneer de stof verhandeld wordt. Diverse wetenschappers zien waterstof ook als kernbestandsdeel voor de waterstofeconomie.