Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Een duurzaam huishouden

Tegenwoordig speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de samenleving. Mensen zijn zich steeds bewuster van het feit dat hun dagelijkse keuzes invloed hebben op het klimaat. Een dag waarop je met de auto naar werk rijdt en een heerlijk warm bad neemt, is natuurlijk niet zo goed voor het milieu. Daarom zien we dat steeds meer mensen met de fiets reizen en een duurzaam huishouden nastreven. Alleen wat kan je nou precies doen om een steentje bij te dragen aan een beter milieu? 

Water en energiebesparing in huis

Thuis verbruik je natuurlijk flink wat water en energie, misschien wel meer dan je denkt. Zo gebruik je water bij het doen van de was, het tandenpoetsen, douchen en noem zo maar op. Als je duurzaam wil leven, is het goed om je bewust te zijn van momenten dat je onnodig water verbruikt. Doe bijvoorbeeld de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en douche net een paar minuten minder lang. Op jaarbasis bespaar je hier flink wat water mee. Ook kun je energie besparen. Doe alle lampen uit als je het huis verlaat en laat je laptop niet op sluimerstand staan. Een extra tip is om over te gaan op groene energie, bijvoorbeeld van Greeon. Ga voor een duurzame intergas cv ketel die jouw huishouden extra duurzaam maakt. 

Oude spullen recyclen

Naast het besparen van water thuis, kun je ook oude producten recyclen. Gooi jij normaal gesproken apparaten die kapot zijn bij het restafval? Dat is zonde, omdat ze op deze manier niet optimaal gerecycled kunnen worden. Het is beter om de apparaten terug te brengen naar de winkel. Accepteert de winkel jouw apparaten niet, dan kan je ze altijd nog naar de gemeentelijke stort brengen. En ben je uitgekeken op een aantal kledingstukken? Dan is het een goed idee om deze naar de kringloop te brengen. Zo maak je anderen blij met een nieuwe outfit en ben je ook nog eens duurzaam bezig. 

Minder vlees eten 

De productie van vlees zorgt voor een hoge broeikasgasuitstoot. Sterker nog, vlees is verantwoordelijk voor veertig procent van alle broeikasgassen die vrijkomen bij de totale productie van Nederlands voedsel. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat de productie van vlees wereldwijd een grote impact heeft op het klimaat. Wil jij een steentje bijdragen aan een beter milieu? Zorg er dan voor dat je per week iets minder vlees eet. Daag jezelf bijvoorbeeld uit om minimaal twee dagen in de week een vegetarisch gerecht met veel groenten te koken. Net zo lekker en ook nog eens ontzettend duurzaam. Tenslotte zijn vegetarische vleesvervangers altijd een goed idee!