Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws, Werk

Een gebruikte auto uit Duitsland

Een gebruikte auto aankopen in Duitsland houdt behoorlijk weinig risico’s in. De garantieregeling en enkele eenvoudige controles geven de nodige gemoedsrust. 

Verplichte garantie

Goed nieuws! Als je als particulier in Duitsland een gebruikte auto koopt bij een handelaar krijg je altijd minimaal één jaar garantie. Mocht er een gebrek zijn aan je wagen, dan is de verkoper volledig verantwoordelijk gedurende de eerste zes maanden. Hij is dan verplicht om de reparatie te vergoeden of de wagen terug te nemen. De volgende periode van zes maanden is de verkoper verplicht gebreken te vergoeden waarvan hij had kunnen weten dat ze er waren. Deze regeling is even goed van toepassing als je als buitenlander in Duitsland een gebruikte wagen koopt.

Nog meer garantie

Er is nog meer goed nieuws! Fabrikanten van auto’s zijn verplicht om in Europa een fabrieksgarantie van twee jaar te bieden. Als de auto voor het einde van de fabrieksgarantie wordt verkocht, blijft de nieuwe eigenaar genieten van de garantie tot de twee jaar voorbij zijn. Omdat deze regeling in heel Europa geldig is, kan je met je geïmporteerde wagen gewoon terecht bij de Nederlandse merkdealer voor de reparatie van een eventueel garantiegeval. De verdeler mag geen extra kosten aanrekenen. De garantie op een import auto blijft dus gewoon geldig, daar hoeft niets speciaals voor geregeld te worden. Wat mogelijk wel van belang is om aanspraak te maken op de garantie is dat de wagen moet onderhouden zijn volgens de voorschriften van de producent.

Kilometerstand controleren

Wel even letten op de kilometerstand als je een gebruikte auto koopt in Duitsland. Er staan hoge straffen op kilometerfraude, maar in Duitsland kent men niet zoiets als de Nationale Auto Pas. De kilometerstand controleren is dus aan te raden. Volgende tips zijn dan zeker nuttig. De productiedatum en de staat van de wagen kunnen je al een idee geven. Als zowel de banden als het interieur veel slijtage vertonen terwijl de teller maar enkele duizenden kilometers aangeeft, dan klopt er iets niet. Verder kunnen ook de keuringsbewijzen en onderhoudsstickertjes een realistisch beeld geven van het aantal kilometers. Als je dan nog twijfelt kan je nog altijd de sleutel laten uitlezen door de merkdealer.