Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Een lekkage in huis, wat nu?

Heb je last van een lekkage in huis? In dat geval is het belangrijk om spoedig naar een oplossing te zoeken. Een lekkage kan bijzonder vervelende consequenties hebben, wanneer deze niet tijdig wordt opgelost. Denk bijvoorbeeld aan vocht wat in houten constructies trekt en daarmee voor houtrot zorgt. Ook kan er vochtschade ontstaan aan wanden en het plafond. Vochtschade herken je aan de lichtgele of bruine vlekken. Zou je deze vlekken niet aanpakken, dan kunnen hier op termijn schimmels op gaan groeien. Geen fijn idee! Daarbij zijn de schimmelsporen slecht voor je gezondheid. In dit artikel lees je meer over het opsporen en verhelpen van lekkages.

 

Zelf naar een oplossing zoeken bij lekkages

Bij een lekkage kun je allereerst zelf naar een oplossing proberen te zoeken. Volg bijvoorbeeld het spoor van het vocht in huis, om zo tot de bron van het probleem te komen. Heb je de bron gevonden? In dat geval kun je deze zelf proberen aan te pakken. Maak gebruik van een vochtige doek om een lek af te dichten, plaats een emmer of teil onder de bron van de lekkage, enzovoorts. Mocht het probleem zich rond leidingen bevinden, dan is het verstandig om deze door een loodgieter te laten vervangen. Het voorkomt dat er speling tussen de verschillende leidingstukken ontstaat.

 

Hulp bij het opsporen van de oorzaak van lekkages

Het is niet altijd even gemakkelijk om tot de kern van het probleem te komen bij een lekkage. In zo’n geval kan je voor de hulp van een loodgieter kiezen. Ook zijn er bedrijven die een lekdetectie voor je uit kunnen voeren. Het voordeel van zo’n lekdetectie is dat er geen hak- en breekwerk noodzakelijk is om de bron van een lekkage te vinden. Hak- en breekwerk omvat bijvoorbeeld het openbreken van een wand of vloer. Zoals reeds beschreven werd, is het belangrijk om de bron van lekkages in een zo vroeg mogelijk stadium op te laten sporen om een ernstige vochtschade aan je woning te kunnen voorkomen.

 

Lekkage oplossen met hulp van een loodgieter

Lekkages oplossen in Delft, Amsterdam of bijvoorbeeld Rotterdam kun je aan een loodgietersbedrijf overlaten. Dergelijke partijen hebben de kennis en ervaring om voor een passende oplossing te zorgen bij lekkages. Het kan het opnieuw aanleggen van leidingen zijn, het opnieuw aansluiten van sanitaire voorzieningen op de afvoer in huis, enzovoorts. Mocht je dergelijke klussen zelf uitvoeren, dan loop je het risico op kleine fouten. Speling tussen de diverse leidingstukken is hier een voorbeeld van. Via deze speling kan er vocht uit de leidingen sijpelen, waardoor bij het oplossen van een lekkage een nieuw probleem ontstaat.

 

Met spoed een loodgieter inschakelen

Heb je vandaag nog hulp nodig bij het oplossen van een lekkage? Kies in dat geval voor de spoeddienst van een loodgietersbedrijf. Veel bedrijven bieden tegenwoordig een dergelijke spoedservice aan, welke 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is voor hulp. Handig, wanneer de lekkage plotseling ontstaat in de avonduren of bijvoorbeeld het weekend! Waar in huis heb jij te maken met een lekkage?