Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Verbouwen voor dummies, hier wat tips!

gipsplaten

Heb jij net je eerste huisje gekocht? Grote kans dat jij dan binnenkort gaat beginnen aan je eerste verbouwing. Maar moet je eigenlijk beginnen met zo’n verbouwing? En wat zijn echte do’s en don’ts op dit gebied? In dit blog een aantal tips en tricks waarmee je, je eerste verbouwing zeker gaat overleven!

Maak een (ruime) planning

Dit klinkt misschien een beetje overdreven maar zeker in een verbouwing is het goed om te weten waar je aan toe bent. Een verbouwing kan behoorlijk hectisch zijn en leidt met enige regelmaat tot behoorlijk wat stress. Zeker als de dingen niet gaan zoals jij had verwacht. Zet voor jezelf daarom om papier wat je allemaal moet doen en wanneer je dit wilt doen. Plan de grootste en lastige klussen altijd als eerste zodat het geen grote ramp is als deze een beetje uitlopen. Plan altijd een paar dagen of zelfs een week extra in zodat het alleen maar kan meevallen. En mocht het dan uitlopen door eventuele tegenslag of andere dingen, dan heb loopt jouw planning gelukkig niet helemaal in de soep. Plan de dingen (zover dit kan) zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ga georganiseerd en gestructureerd te werk

Een verbouwing betekent chaos. Overal in het huis wordt misschien wel gewerkt en her en der liggen spullen, materialen en nog maar op. En als jij dan ook nog eens aan de slag wilt na een lange dag werken en net die ene hamer niet kan vinden… we weten allemaal waar dat toe leidt. Voorkom dit soort ongemakken en irritaties en zorg ervoor dat alle spullen gewoon netjes bij elkaar liggen. Het liefst ook allemaal een eigen plekje in het huis. Het gereedschap in de gang, gipsplaten in de woonkamer, tegels buiten, verf in de schuur, enzovoort. Hiermee voorkom jij onnodige irritatie en weet je altijd precies waar de spullen liggen die je op dat moment nodig hebt.

Bepaal je budget

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar hoe vaak er wel niet over een budget heen wordt gegaan met een verbouwing zal je nog verbazen. Voordat je begint heb je vaak wel ongeveer een bedrag in je hoofd maar eenmaal in de verbouwing zal je al snel merken dat dit niet genoeg zal zijn. Ga daarom ruim voor een verbouwing met je andere partijen rondom de tafel zitten. Maak offertes en afspraken en zorg dat je een duidelijk beeld heb van het kostenplaatje. Plan ook hier de bedragen ruim in want er kunnen altijd nog onvoorziene kosten bijkomen. En maak daarnaast voor jezelf een buffer. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze buffer wordt gebruik maar als er echt nood aan de man is, dan heb je gelukkig nog een beetje geld achter de hand.