Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Goed voorbereid starten aan de backpacktrip van je dromen

Je bent er uit: je hebt de vluchten geboekt, weet welke landen je gaat bezoeken en hebt voldoende geld gespaard. Tijd voor een backpackreis! De tijd van voorbereiden breekt nu aan. Niet alleen je paklijst, maar ook wat saaiere zaken als verzekeringen en geldzaken. Eenmaal in een vreemd land wil je natuurlijk niet tegen problemen aanlopen die voorkomen hadden kunnen worden met de juiste voorbereiding. Daarom geven wij je vijf belangrijke voorbereidingstips voor jouw backpacktrip van je dromen.

1. Vaccinaties

In het buitenland kunnen ziektes voorkomen die we in Nederland niet (meer) kennen. Hoewel je in het dagelijks leven geen risico loopt in Nederland, kun je in het buitenland ineens een ziekte oplopen die je vakantie, maar ook je gezondheid flink door elkaar schudt. Check daarom altijd van ten voren welke reisvaccinaties je nodig hebt voor jouw reis. Voor veel landen worden bijvoorbeeld in elk geval de DTP en hepatitis A-vaccinatie aanbevolen. In Zuid-Amerika is ook een gele koorts-vaccinatie belangrijk, terwijl je in veel andere landen er goed aan doet om een rabiës-inenting te halen. Wees op tijd met je reisvaccinaties, want sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken waar enige tijd tussen moet zitten.

2. Reisverzekering

Een reisverzekering is vanzelfsprekend geen overbodige luxe, maar veel mensen twijfelen over het type reisverzekering dat afgesloten moet worden. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan hoef je niet altijd een aparte reisverzekering af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars mag je maximaal een maand tot twee maand aaneengesloten reizen met een doorlopende reisverzekering. Ga je langer weg, dan moet je dus wel een extra reisverzekering afsluiten hiervoor. Let ook op zorgkosten. De zorgverzekeraar dekt in principe over op de wereld zorgkosten, maar wel tot maximaal de hoogte van het bedrag dat je in Nederland zou betalen. In enkele landen, waaronder de Verenigde Staten en Australië, is zorg een stuk duurder. Hier zou je dus zorgkosten extra moeten laten dekken.

3. Malaria?

In tropische gebieden kan malaria voorkomen, een vrij ernstige parasitaire ziekte die wordt overgebracht door een beet van de malariamug. Het verschilt per regio of en in welke mate malaria voorkomt. Ga je naar een regio waar veel malaria voorkomt, dan is het waarschijnlijk goed om hier medicijnen voor mee te nemen. Deze tabletten voorkomen niet dat je malaria krijgt, maar verkleinen het risico op ernstige symptomen wel aanzienlijk.

4. Gezond op reis

Niets is vervelender dan ziek worden op reis. Dat kan komen doordat je eten hebt gehad dat besmet of bedorven was, maar ook doordat je ziek op reis bent gegaan zonder dit te weten. Het is belangrijk om voldoende medicijnen mee te nemen tegen bijvoorbeeld reizigersdiarree. Denk hierbij aan ORS (voor hydratatie) en loperamide (diarreeremmer).  Hoewel je dit soort medicijnen in de meeste landen kunt krijgen, scheelt het je zoeken. Bewaar de medicijnen wel in de originele verpakking, zodat er geen discussie kan ontstaan bij de douane. Ook is het goed om een soa test te laten uitvoeren voorafgaande aan je reis. Veel soa’s veroorzaken lang niet altijd direct symptomen, maar kunnen dit op een later moment wel alsnog doen. Ben je aan het reizen, dan is het een stuk lastiger om de juiste behandeling te krijgen hiertegen.

5. Check de situatie op je bestemming

In sommige landen kan de situatie wisselen door bijvoorbeeld protesten, natuur of andere maatschappelijke gebeurtenissen. Lees je voorafgaande aan je reis in en volg tijdens je reis ook het lokale nieuws. Zo weet je het direct wanneer je een regio beter kunt vermijden of extra moet oppassen voor bepaalde zaken. Ga je naar een land waar extreem weer kan voorkomen, check dan goed of dit ook geldt voor de periode waarin jij reist en treft zo nodig extra maatregelen.