Blogsite voor Jan en Alleman!

Werk

Goedkope 3D printer kopen of niet?

goedkope 3d printer plaatje

3D printers zijn tegenwoordig net zo binnen handbereik als vroeger de eerste 2D printers. Niet alleen de apparaten worden steeds goedkoper, ook de filamenten, de ‘inkt’ van een 3D printer, dalen in prijs en worden steeds makkelijker verkrijgbaar. Toch is er nog altijd een flink prijsverschil tussen de goedkopere modellen en de hogere prijsklassen. In dit artikel gaan we in op waarom goedkope modellen zoveel lager in prijs zijn, wat u daarop inlevert, en waarom u kunt overwegen voor een model met lage aanschafprijs te gaan.

Waarom is een goedkope 3D printer goedkoop

Er zijn verschillende redenen waarom de prijs van een 3D printer veel lager kan zijn dan die van andere modellen, en dat heeft lang niet altijd met prijs te maken. In de eerste plaats zijn er veel verschillen in mogelijkheden. Duurdere modellen kunnen simpelweg meer: grotere objecten, meerdere soorten materiaal, meerdere kleuren filament tegelijkertijd. Daarnaast doen ze sommige dingen ook beter: meer bedieningsgemak, snellere uitvoer en stillere verwerking.

Is goedkoop duurkoop?

Als u bang bent een kat in de zak te kopen met een goedkopere 3D printer, hoeft u zich vaak geen zorgen te maken. Goedkopere modellen zijn misschien iets minder van kwaliteit, maar voor de incidentele gebruiker die gewoon af en toe een ontwerp wil printen voor het plezier voldoen ze prima en gaan evengoed lang mee. U kunt dan bijvoorbeeld prima een anet a8 kopen. Wanneer u snel weet dat u al meer eisen gaat stellen aan het gebruik van een 3D printer, kunt u misschien beter meteen wat meer investeren.

Waarom een goedkope 3D printer kopen

Als het voor u geen bezwaar is dat u maar in één soort en kleur (tegelijk) kunt printen, vaak ook kleinere objecten, en misschien niet het allerbeste hebt op het gebied van gebruiksgemak, snelheid en stilheid, hoeft u niet terug te deinzen voor een laag prijskaartje. Daarnaast ontlopen de prijzen van sommige bouwpakketten die van goedkope instapmodellen niet zo veel, met als voordeel dat deze later modulair uit te breiden zijn.