Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Heb ik een advocaat nodig voor een echtscheiding?

Wanneer je ervoor kiest om te gaan trouwen, samen te wonen en vervolgens kinderen te nemen zal je er niet bij stil staan dat er een kans bestaat dat je ooit gaat scheiden. Als mensen ervoor kiezen om het huwelijksbootje in te stappen zitten ze beide op een roze wolk. Hierdoor denken ze vaak dat het niet van belang is om voor het huwelijk bepaalde zaken vast te stellen op papier. Echter, kan het na de scheiding voor veel problemen zorgen waardoor er ruzie ontstaat. Hierdoor kan een echtscheiding een vechtscheiding worden waarbij er wellicht een advocaat nodig zal zijn.

 

Wat houdt een echtscheiding in?

Vaak halen mensen de termen scheiding en echtscheiding door elkaar. Een scheiding betekent dat je de relatie met je partner beëindigt. Een echtscheiding houdt in dat het huwelijk beëindigd wordt. Voor het eindigen van een relatie heb je vaak niks op papier staan hierdoor zal de scheiding vaak soepel verlopen. Bij een huwelijk is het vaak wel een andere zaak. Dit komt omdat het een geregistreerd partnerschap is.

 

Wanneer een advocaat inschakelen?

Een advocaat is bij een echtscheiding eigenlijk onmisbaar. Om de echtscheiding namelijk aan te vragen heb je een advocaat of mediator nodig. Daarnaast is het ook fijn om een advocaat te hebben om zaken zoals de financiële situatie te bespreken en te regelen. Ook is het belangrijk om te weten hoe je getrouwd bent zodat de bezitten verdeeld kunnen worden. Wanneer er kinderen in het spel zijn kan de scheiding vaak heftiger zijn dan als er geen kinderen zijn. Het is daarom zeker aan te raden om een familieadvocaat in te schakelen. Die verstand heeft van echtscheidingen waarbij kinderen betrokken zijn.

 

Eigen of gezamenlijke advocaat

Als je er eenmaal voor hebt gekozen om een advocaat te nemen, dan kan je dit samen doen of alleen. Natuurlijk moet je in zo een situatie wel rekening houden met de kosten van de advocaat. Daarom kiezen veel exen ervoor om er samen één te nemen.

 

Als je niet meer met je ex door één deur kan gaan dan is het verstandiger om je eigen advocaat te nemen. Hij/ zij zal in dit geval proberen het beste uit het huwelijk te halen voor jezelf. Wanneer je een gezamenlijke advocaat neemt dan zal dit een stuk lastiger zijn. De advocaat moet namelijk neutraal blijven.

Waar helpt de advocaat bij?

Wanneer je ervoor kiest om een advocaat in te schakelen voor de echtscheiding dan is het wel belangrijk dat je weet waar ze je bij kunnen helpen. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven:

  • Afspraken maken over de bezittingen
  • Hulp bij afhandeling juridische zaken
  • Belangen van de cliënt nastreven

 

Advocaat kiezen

Het uitkiezen van een advocaat die je kan helpen met de echtscheiding is een belangrijke procedure. Je wil namelijk wel een goed gevoel krijgen bij de advocaat. Ook is het handig om van tevoren te weten wat je uit het huwelijk wil halen. Dit kan je ook helpen bij de zoektocht naar een advocaat. Tip: ook als je ex en jij dezelfde advocaat gaan nemen, zoek dan toch altijd zelf naar één. Hierdoor weet je zeker dat de ingehuurde advocaat neutraal zou zijn in het proces.

 

Bron: https://www.hekkelman.nl/