Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Het vinden van een baan was nog nooit zo makkelijk

Het zoeken van een baan is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Met de komst van internet en de bijbehorende vacaturesites en platformen, kan je niet alleen branche specifiek zoeken, maar ook regionaal. In dit artikel leer je hoe je deze vacaturesites het beste kunt inzetten om een baan te vinden. Lees verder en wie weet vind je dankzij deze tips je droombaan.

De oriëntatiefase

Voordat je een belangrijke keuze kan maken, moet je er eerst goed over denken over je opties; je weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af. Dit hoeft geen weken te duren, maar het heeft wel tijd en  aandacht nodig. Mijn advies: neem deze tijd. En geef het deze aandacht. Want dat zal je uiteindelijk belonen.

Wat zijn handige onderdelen te oriënteren?

  • Je gewenste bedrijfsstructuur (plat of hoog)

  • Bedrijfsstrategie

  • Expertise niveau van een bedrijf

  • Het personeel (dit zijn je potentiële toekomstige collega’s)

  • De systemen die een bedrijf gebruikt

  • De werkwijze die een bedrijf hanteert

  • En als laatste: de normen & waarden en bedrijfscultuur.

Als je antwoord op al deze vragen hebt, kun je op zoek naar potentiële werkgevers die voldoen aan de gewenste situatie.

Zo werkt het ook met het zoeken naar een nieuwe baan. Als je de tijd neemt en het aandacht geeft, ervaar je minder druk bij het kiezen. En doordat je nadenkt over de bovenstaande vragen weet je waar je moet zoeken. 

Er doordat je minder druk ervaart kan je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. En doordat je de voor en nadelen beter tegen elkaar kan afwegen maak je rationelere keuzes. En dat is waar de oriëntatiefase over gaat: het maken van rationele keuzes om je kans op een leuke baan te vergroten.

De volgende stap is het vinden van die leuke baan.

Hoe vind je een leuke baan?

Het liefst wil je een baan die bij je past. En niet een baan die je hebt alleen om geld in het laatje te brengen. Dat is redelijk logisch natuurlijk, maar toch is een groot deel van de werknemers ontevreden over hun huidige werksituatie. In de oriëntatiefase zorg je dat je weet wat je wil. In deze fase ga je kijken naar 3 onderdelen: de bedrijfscultuur, de werkwijze en het personeel.

Dit zijn de drie grootste factoren die invloed hebben op een leuke baan. En als de andere 4 factoren aansluiten bij jou vereisten dan heb je een potentiële droombaan.

Neem actie en stuur die vacatures eruit

Nu je weet waar je rekening mee moet houden, is het tijd om actie te nemen. Maak een compilatie van alle potentiële werkgevers. Dit kan zowel regionaal als nationaal. Stel je wil alleen zoeken naar werkgevers in Gelderland, zoek dan via een vacaturesite die deze mogelijkheid heeft.

Als je een compilatie hebt, dan staat er nog maar 1 ding in de weg. En dat is het versturen van die sollicitatiebrieven. Houd de brieven lekker luchtig en lekker jezelf. En benoem de antwoorden die je belangrijk vond uit de eerdere vragen.