Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Hoe bouw je een veranda?

Een veranda kan een hele fraaie toevoeging zijn aan de tuin bij je woning! Met een veranda geniet je ook in de herfst en het voorjaar van de tuin. Zeker, wanneer je de veranda combineert met een moderne heater of een stijlvolle vuurtafel. Bij de keuze voor een veranda heb je verschillende mogelijkheden. Kies je voor een bouwpakket die je zelf in elkaar moet zetten, laat je de veranda bouwen door een tuinwinkel of maak je zelf een bouwtekening? Naast het verschil in de manier waarop de veranda geplaatst wordt, heb je de keuze uit verschillende stijlen. In dit artikel lees je er meer over. 

Ontwerp van een veranda voor jouw tuin 

Bij het (laten) bouwen van een veranda is het allereerst zaak om je persoonlijke wensen op papier te zetten. Hoe breed moet de veranda zijn? Laat je deze bijvoorbeeld langs de volledige gevel van je woning lopen? Ook de diepte van de veranda verschilt vaak per model. Je wilt voldoende ruimte hebben om met meerdere mensen op de veranda te kunnen zitten. Tegelijkertijd mag de veranda niet onnodig veel ruimte van je tuin wegnemen. De overkapping maakt immers dat je op minder plekken in de tuin zon hebt tijdens de zomer. 

Tuinkamer of veranda bouwen 

Kijk ook eens naar verschillende andere soorten overkappingen. Naast een veranda kan bijvoorbeeld ook een tuinkamer met een glazen dak het overwegen waard zijn. Zeker in een kleinere woonkamer kan dit het voordeel bieden, dat er minder licht wordt weggenomen uit de tuin. Nadeel van een glazen tuinkamer is het feit, dat het glas vaak minder knus en gezellig oogt. Een tuinkamer is vaak volledig gesloten. Een veranda met glazen dak heeft een open voorzijde en mogelijk ook open zijkanten. 

Tuinhuis met veranda combineren

Naast de mogelijkheid om te kiezen tussen een tuinkamer en een veranda, kan ook een tuinhuis met overkapping of veranda het overwegen waard zijn. Plaats de overkapping tegen de gevel van je woning en geniet aan de zijkant van de overkapping van een fraai tuinhuis. Het tuinhuis biedt je het hele jaar door de mogelijkheid om te ontspannen in de tuin. Daarbij wordt het vaak als een opslagplek gebruikt voor de tuinmeubelen, die je tijdens de herfst en winter liever niet buiten laat staan. Het ruige weer kan voor een snelle slijtage aan de tuinmeubelen zorgen! 

Veranda afwerken met een balustrade 

Bij het bouwen van een veranda voor in de tuin kun je kiezen voor een volledig open constructie, waarbij alleen het dak van de overkapping bedekt is. Het andere uiterste is de tuinkamer, die eerder al geïntroduceerd werd. De tuinkamer is vaak volledig gesloten. Een middenweg is een veranda met gesloten zijkanten en een open voorzijde. Langs de voorzijde kun je een balustrade plaatsen, om de veranda een luxe uitstraling te geven. In het midden van de voorzijde gebruik je een trapje om de tuin in te lopen. Bij een veranda die niet omgeven wordt door een schutting aan de zijkant, zou je ook deze zijkanten van een balustrade kunnen voorzien.