Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Hoe kan jij de perfecte kalkoen bereiden?

Kalkoen is één van de gerechten die veel wordt gegeten tijdens Kerst of Oud & Nieuw. Een goed gebraden kalkoen is het hoogtepunt van een diner. Dit diner hoeft niet enkel met Kerst te zijn, maar kan het gehele jaar door gegeten worden. Hoe kan jij deze kalkoen perfect braden? 

De kalkoen vullen

Een veel voorkomende manier om de perfecte kalkoen te bereiden is door deze te vullen. Het vullen van een kalkoen kan met verschillende ingrediënten en is geheel naar eigen smaak te doen. Een kalkoen kan bijvoorbeeld gevuld worden met gehakt, bessen, noten, groente, ui en nog een tal van andere ingrediënten. Let er wel op bij het vullen van de kalkoen dat deze niet volledig wordt gevuld. Laat nog wat ruimte over indien de ingrediënten gaan uitzetten tijdens het verwarmen. 

De kalkoen marineren

Evenals bij het vullen van de kalkoen kan je bij het marineren van de kalkoen ook verschillende marinades gebruiken. Dit is geheel naar eigen smaak te marineren. Zo kan je kiezen voor een ketjapmarinade, maar ook voor een Oosterse marinade of een frisse marinade met citroen en munt. 

De kalkoen kruiden

Naast het vullen van de kalkoen en het marineren kan er ook gekozen worden om de kalkoen te kruiden. Om de kalkoen te kruiden zijn er een tal van kruiden die hiervoor gebruikt kunnen worden. Weet je niet precies welke kruiden hiervoor geschikt zijn? Er kan uiteraard ook gekozen kunnen worden voor standaard kruiden die hiervoor te koop zijn. 

Wanneer je de kruiden hebt gekozen is het vervolgens redelijk eenvoudig om de kalkoen te kruiden. Neem per kilo kalkoenvlees ongeveer 20 tot 30 gram kruidenmix en wrijf deze goed in over de gehele kalkoen. Om het vlees van de kalkoen de juiste smaak te geven wordt het aangeraden om de kruiden ongeveer 30 minuten te laten intrekken. 

De perfecte kalkoen op tafel

Om de perfecte kalkoen op tafel te krijgen wordt het aangeraden om één van de bovenstaande opties goed op te volgen of eventueel een combinatie van twee opties. Voordat de kalkoen gebraden kan worden in de oven moet deze op kamertemperatuur zijn. Dit kan wel tot twee uur duren. Vervolgens kan de kalkoen in een goed voorverwarmde oven geplaatst worden. Verwarm de oven voor op 200°C en plaats de kalkoen in het midden. Na een uur op 200°C te hebben gebraden moet de oven op 175°C worden gezet voordat de kalkoen van buiten eerder gaar is dan van binnen.