Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Hoe werkt een soa test?

Je met er niet aan denken. Toch kan iedereen vroeger of later te maken krijgen met een soa. Soa staat in dat kader voor een seksueel overdraagbare aandoening. Door een soa test te ondergaan, kun je snel duidelijkheid krijgen over de status van jouw situatie. Gelukkig kun je tegenwoordig prima iets ondernemen als je inderdaad besmet blijkt. 

Soa staat voor een seksueel overdraagbare aandoening

Een soa test krijg je door seks. Als je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt, dan kan een test al heel erg snel duidelijkheid bieden. Er zijn verschillende redenen waarom je een test uit zou kunnen laten voeren. Dit is uiteraard het geval als je te maken krijgt met klachten. In dat geval is het belangrijk geen dag langer te wachten en snel een test te ondergaan. Hoe eerder je aan een eventuele behandeling kunt beginnen, hoe beter natuurlijk. 

Mensen uit de risicogroep laten vaak sneller een test uitvoeren

Veel mensen doen eveneens een soa test als jij of jouw partner bij een risicogroep behoren. Ook als je al eerder een soa hebt gehad en je twijfelt behoor je tot de risicogroep. Ook als je onbeschermde seks zonder condoom gehad hebt kan dat reden zijn om eerder en sneller een soa test te ondergaan. Veel mensen besluiten eveneens een soa test uit te laten voeren wanneer ze een nieuwe relatie hebben of wanneer sprake is van een nieuwe sekspartner. Deze mensen willen dan graag met een schone lei beginnen en zeker weten dat er van een soa geen sprake is. 

Wacht nooit te lang op het uitvoeren van een test

De uitvoering van een soa test gaat doorgaans met behulp van bloed. De test kan eveneens uitgevoerd worden met urine of met slijmvlies. Er kan steeds zeer nauwkeurig bepaald worden of er al dan niet sprake is van een aandoening of niet. Bij de meeste testen is het mogelijk om vanaf drie weken na de besmetting een test uit te laten voeren. Een hiv test kan overigens pas weer na drie maanden. Heb je twijfels en eventueel redenen te veronderstellen dat sprake kan zijn van een soa, aarzel dan niet en laat op zo kort mogelijke termijn een test uitvoeren. Wacht nooit te lang. Het laten uitvoeren van een soa test is gelukkig al lang en breed uit de taboesfeer. Daarom doen meer mensen een dergelijke test en dat betekent dat meer mensen sneller van de problemen verlost zijn. Zo kun je zelf eenvoudig een soa test bestellen.