Blogsite voor Jan en Alleman!

Werk

Horeca koelkast kopen? Let op de volgende punten

Een koelkast voor de horeca kopen kan een hoop gedoe opleveren. Als je eigenaar bent van een restaurant is dat één van de dingen die je allemaal moet regelen. Er zijn ontzettend veel dingen om op te letten als je een koelkast koopt voor bijvoorbeeld in je restaurant. Het kan daardoor vooral voor beginnende horeca ondernemers lastig zijn om te beslissen welke koelkast het best bij jouw restaurant past. Hierbij een aantal tips voor als je een horeca koelkast gaat kopen.

Basiseigenschappen van de koelkast

Er zijn een aantal eigenschappen van een koelkast waar je rekening mee moet houden. Allereerst het materiaal, meestal zijn koelkasten of van roestvrij staal of van normaal staal met witte verf er overheen. Het witte staal is goedkoper dus als je maar een klein budget hebt zal het waarschijnlijk dat materiaal worden. Voordelen van het roestvrije staal zijn dan weer de duurzaamheid en het feit dat het makkelijker schoon te maken is. Ook staat een roestvrijstalen koelkast mooier als de koelkast in het zicht van de gasten staat. Je kunt ook kiezen voor een koelkast met een glazen deur. Dat staat voor de gasten een stuk leuker dan een dichte koelkast. Een glazen deur is wel minder duurzaam omdat de kou sneller ontsnapt. Hierdoor verbruikt een koelkast met een glazen deur meer stroom.

Bedenk van te voren wat je wil koelen

Je moet van te voren bedenken wat voor soort producten je in de koelkast wil bewaren. Verschillende producten hebben ook verschillende optimale temperaturen. Vooral wanneer je vlees wil koelen is het belangrijk om een goede koelkast te hebben. Een normale koelkast kan namelijk niet koelen tot een temperatuur die onder het nulpunt daalt. Dit is voor onder andere vlees en vis wel de ideale temperatuur dus is het belangrijk om hier van te voren goed over na te denken.

Energieverbruik

Aangezien een koelkast dag en nacht aan staat, gebruikt deze dus de hele dag door veel stroom. Het is sinds een aantal jaren verplicht voor de fabrikanten om een energielabel op de verpakking te zetten. Aan de hand van dit label kun je bepalen hoe zuinig de desbetreffende koelkast is. De meeste horeca koelkasten zullen niet de hoogste score halen op het label. Dat komt omdat een koelkast voor de horeca heel anders in elkaar zit dan een koelkast voor thuis. Een koelkast voor de horeca wordt gemaakt voor heel intensief gebruik.

Schoonmaak en onderhoud

Het belangrijkste is om de koelkast goed schoon te houden. Als een koelkast niet vaak genoeg wordt schoongemaakt is het niet verstandig om er eten in te leggen. Als de voedsel en warenautoriteit dan toevallig langskomt kun je je restaurant sluiten. Ook als er geen controle is, is het aan te raden om genoeg schoon te maken. Je wil immers niet dat een van je gasten ziek wordt van jouw eten. Bij veel leveranciers kun je een onderhoudscontract afsluiten bij je koelkast. Tegen een kleine vergoeding worden alle problemen met de koelkast door een vakman opgelost.