Blogsite voor Jan en Alleman!

Werk

Investeren in economisch onzekere tijden? Zo doe je dat!

Ondernemers zijn altijd op zoek naar manieren om hun bedrijf te laten groeien. Herken je dat? Dan heb je ongetwijfeld al eens geïnvesteerd. Misschien in ICT, in het inhuren van personeel of in nieuwe machines. De laatste jaren waren economisch echter onzeker, vooral voor bedrijven in de horeca. Investeren is dan niet zo vanzelfsprekend. Maar je weet ook dat je de concurrentie alleen voor blijft als je wél geld in je bedrijf pompt. Hoe doe je dat als de jaarcijfers tegenvallen? Door te kiezen voor een leaseconstructie! Je kunt veel meer leasen dan je denkt. Met de juiste partij als partner is het zelfs mogelijk je reeds aangekochte software of machine te leasen. Een goed voorbeeld van zo’n partij is leasemasters. Zo hoef je deze niet te betalen met geld uit je onderneming.

Voordelen van leasen

Door te leasen beschik je wel over de software of machine die je nodig hebt, maar houd je ook geld achter de hand voor het geval dat. Wel zo slim als je je in ruw vaarwater bevindt. In plaats van een grote aankoop te financieren, draag je bij een leaseconstructie elke maand een bedrag af. Zie het als huren in plaats van kopen. We nemen een fictief voorbeeld: de machine leasen kost je 1200 euro terwijl de aankoop ervan je 50.000 zou kosten. Je hebt op dit moment 80.000 in kas, maar je hebt die machine nodig. Welke optie is het verstandigst? In dit geval geeft leasen je de mogelijkheid de machine direct te bestellen en in gebruik te nemen, terwijl je voldoende geld overhoudt voor lopende zaken.

Leasen en daarna kopen

Soms is het mogelijk je leaseconstructie om te zetten in een aankoop. Dit is afhankelijk van de aanbieder van het leasecontract. Zo kun je de machine of software die je huurt, vast uitproberen. Bevalt het en heb je de financiering rond? Dan kun je je geleasede product kopen.

Lening afsluiten

Natuurlijk is het afsluiten van een lening ook een optie als je wilt investeren in onzekere tijden. Let er dan wel goed op dat je de lening krijgt tegen een gunstig rentetarief. Houd er ook rekening mee dat de terugbetaling en rente boven op je maandelijkse lasten komen. Alleen als je die extra financiële verplichting kunt dragen, kun je een lening afsluiten. Wees je ervan bewust dat zakelijk leasen ook een optie is en weeg jouw mogelijkheden af, zodat je een doordachte investering doet en je met je bedrijf weer een stap vooruitzet.