Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Kunststof kozijnen of houten kozijnen?

Kunststof kozijnen

Moet jij binnenkort je raamkozijnen vervangen? Dan wordt tegenwoordig de keuze knap lastig gemaakt. Als je de bomen door het bos niet meer ziet, lees dan deze blog. Hierin weiden we uit over twee soorten kozijnen. Er zijn verschillende voordelen van houten kozijnen en kunststof kozijnen. In onderstaande blog vind je de voordelen van elk. Welke kozijnen plaats jij in jouw dakkapel (mocht je die hebben)?

Houten kozijnen

Vaak kiest men nog voor hout, omdat dat is wat ze kennen. Hout geeft een klassieke uitstraling aan je huis. Hout is stevig en geeft natuurlijjk een uniek gevoel. Het hang- en sluitwerk gaat ook lang mee. Echter moet je het zelf blijven verven, en het kan gaan rotten (bij echt slecht weer). Misschien is het dus een idee om van hout af te stappen bij het nadenken over raamkozijnen.

Kunststof kozijnen

Vroeger hadden kunststof kozijnen een echte plastic uitstraling. Als je in het bezit bent van eerste generatie kunststof kozijnen, kun je die beter gauw vervangen. Ze zijn niet alleen lelijk, maar ook niet inbraakveilig. Echter zijn de kunststof kozijnen 20 jaar later 180 graden gedraaid. Ze lijken net op hout, al het hang- en sluitwerk is zelfs hetzelfde. Ze zijn superveilig, stevig, en isolerend. Dus ze isoleren geluid, kou, en natuurlijk water. Voornamelijk kou houden ze goed buiten wanneer je dit combineert met dubbel glas. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm. Ze bezitten eigenlijk dezelfde eigenschappen als hout, maar er is één verschil.

Nooit meer verven

Dat ene verschil is dus het volgende. Als je voor kunststof kozijnen kiest, hoef je niet te verven. Let wel dat kunststof kozijnen ongeveer 30 jaar mee gaan. Dan nog hoef je ze dertig jaar lang niet te verven. Je kunt kunststof kozijnen in allerlei mooie kleuren nemen, en zelfs je eigen kleur laten samenstellen. Vervolgens blijft die kleur precies de kleur die het altijd is geweest. Dertig jaar lang (of langer) hoef je je hand er niet voor om te draaien. Dit is waar je geld op bespaart (als dat je doel is). Kunststof kozijnen zijn niet duurder dan houten kozijnen, en je bespaart dus enorm veel op het nemen van een schilder. Of je hebt er zelf geen werk aan, het is maar hoe jij je taken verricht. Voor ons is de keuze nu snel gemaakt: kunststof kozijnen zijn de winnaar uit deze vergelijking. Je hebt er op de lange duur meer plezier van, en het lijkt nog precies op hout.