Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Ledverlichting plaatsen in huis

Het installeren van led spots in je huis hoeft niet moeilijk te zijn. Eigenlijk is het zelfs heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is het juiste gereedschap en de basismaterialen. Er hoeft geen monteur aan te pas te komen. Wij helpen je hierbij.

Wat heb je nodig

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat de spots aangesloten worden middels montagedraad. Dit draad is vaak al aanwezig als je de oude spots gaat vervangen. Je kan hiervoor de kabels hergebruiken. Naast deze bedrading is het belangrijk een potlood, een passer en een gatenboor bij de hand te hebben. Vaak is het handig om een trap te gebruiken.

De uitvoering

De eerste stap, die overigens erg belangrijk is, is het uitschakelen van de stroom. Hierdoor voorkom je vervelende ongelukken. Vervolgens is het belangrijk om met een passer en een potlood de cirkels op het plafond uit te tekenen. Gebruik hierbij de trap. Op de getekende plekken op het plafond kan je gemakkelijk middels een gatenboor de gaten boren. Als je de lampen alleen gaat vervangen is het uiteraard niet nodig om nieuwe gaten te boren. Je kan dan precies dezelfde plek, en dus de gaten, gebruiken. Als je de fitting gaat hergebruiken is het belangrijk om dezelfde diameters betreft ledlampen aan te schaffen. Anders passen ze niet in het gat.

Als de gaten eenmaal gemaakt zijn, of al aanwezig waren, kan je de kabels op de contactdoos aansluiten. Eenmaal aangesloten is het belangrijk al het koperdraad netjes weg te werken. Door de veren en de armaturen samen te drukken kan je de ledspots in de gaten plaatsen. Als laatste stap is het natuurlijk noodzakelijk de stroom weer in te schakelen.

Technische tips

Om te controleren of er spanning op de draden staat is het handig een spanningszoeker te gebruiken. Controleer bij de bruine of het zwarte draad of het lampje van de spanningszoeker gaat branden. Verder hebben we nog een tip om een lamp aan te sluiten. Het is belangrijk dat, bij het aansluiten van een lamp, de plus en min-draad middels een kroonsteen en een schroevendraaier met elkaar te verbinden. Er zitten altijd drie soorten draden aan een lamp, namelijk: bruin/zwart (plus of fase draad), blauw(min of nul draad) en geel/groen (aarde draad).