Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Meal prep; de redder van iedere keuken

Koken is ontzettend leuk, maar we hebben er met z’n allen lang niet altijd tijd voor. Tussen het werken, leven én ook nog eens sporten (al laat ik die soms voor wat het is) door, is gevarieerd en voedzaam eten nog best een uitdaging. Gelukkig bestaat er zoiets als meal prep! Meal prep, waardoor je die lekkere Griekse olijfolie ook daadwerkelijk een keer gebruikt en een reden hebt om echte honing kopen te proberen! Lees snel mee.

De basis 

Meal prep komt precies uit die behoefte om wél de hele week lekker, gezond én (redelijk) gevarieerd te eten, maar niet iedere avond lang in de keuken te staan. Bij meal prep is het basisidee dat je een aantal relatief simpele onderdelen bedenkt die in meerdere combinaties mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een geurige jasmijnrijst. Die kan je combineren met verschillende al-vooraf-gemarineerde stukken vlees, maar ook met een pompoenpuree en een curry. Om het nog simpeler te maken combineer en verdeel je die porties ook al vooraf; alles in porties bij elkaar, of in bakjes als je niet wilt dat onderdelen al mengen voordat je gaat eten. Ook pasta’s en couscous dienen goed als basisonderdeel van een meal prep voor een week. De sleutel bij meal prep is dus veel verschillende gerechten kunnen bouwen, wellicht door andere sauzen, kruiden en bronnen van proteïne toe te voegen, zonder dat je meteen vijf verschillende gerechten van het begin moet maken. 

Men neme jasmijnrijst 

Je neemt dus je jasmijnrijst als basiscomponent, om maar even een voorbeeld te noemen. Als je hier vervolgens één of twee bronnen van proteïne aan toevoegt, zit je al gebakken voor sowieso twee tot drie dagen. Laten we even uitgaan van biefstukreepjes. Deze kan je marineren in een soyasaus, maar ook in een zoutere teriyakisaus of een zoetzure saus, voor drie verschillende gerechten. Als je een aantal groenten roostert en voor de laatste twee dagen tofu of champignons gebruikt als bron van proteïne, heb je al vijf verschillende gerechten. Ook kan je je rijst, zeker als het een paar dagen oud is, makkelijker gebruiken in een stir fry; sterker nog, dit werkt beter met oude rijst. Zo krijgt je rijst én je left over groenten (nooit weggooien!) van de week ervoor de kans om nog een keer te shinen in je week. 

 

Dus, waar wacht je nog op? Vergemakkelijk je leven én je keuken en begin aan meal prep. Sta jezelf ook toe om te experimenteren met iets als echte honing en Griekse olijfolie. Het zal je niet teleurstellen. Eet smakelijk!