Blogsite voor Jan en Alleman!

Werk

Mechanische sloten voor busbeveiliging: een must!

Het is triest maar waar, diefstal van bedrijfsbussen komt helaas vaak voor. Als ondernemer kan dit ervoor zorgen dat je bedrijf letterlijk stil komt te staan. Voordat je een nieuwe bus hebt geregeld ben je vaak zomaar een paar dagen verder. Dat betekent dus geen omzet.

De schade die diefstal van je bedrijfsbus teweegbrengt is een stuk groter dan de investering in mechanische sloten waarmee je de kans op diefstal aanzienlijk kunt verkleinen. In dit blog vertellen we je welke mechanische sloten naar onze mening een must zijn als het om het beveiligen van je bedrijfsbus gaat.

Slot voor de versnellingsbak

Het eerste slot dat naar onze mening niet mag ontbreken, is het slot voor de versnellingsbak. Met dit slot blokkeer je het schakelen vanuit de bestuurderscabine en wordt het een stuk lastiger voor dieven om er met je bestelbus vandoor te gaan.

Het versnellingsbakslot functioneert met een klein sleuteltje dat je tijdens het rijden in het slot moet steken. Eenmaal op de plaats van bestemming draai je de sleutel om waardoor het slot wordt vergrendelt. Als je de sleutel in je broekzak hebt zitten weet je dus dat je het versnellingsbakslot op slot hebt achtergelaten.

OBD beveiliging

Naast het versnellingsbakslot is OBD beveiliging een goede maatregel om de OBD stekker te beveiligen tegen onbevoegd gebruik. Via de OBD stekker kunnen hackers namelijk nieuwe sleutels inleren en er zo met je bedrijfsbus vandoor gaan.

Het OBD slot wordt geleverd met een sleutel waardoor het bij onderhoudswerkzaamheden nog steeds mogelijk is om bij de OBD stekker te komen.

Vergeet de laadruimte en de motorkap niet!

Wanneer je als ondernemer waardevolle spullen in de laadruimte vervoerd is het aan te bevelen om de toegangspunten van mechanische sloten te voorzien.

De laadruimtebeveiliging bedien je vanuit de bestuurderscabine. Met een druk op de knop ontgrendel je de sloten en vergrendeling je ze weer.

Naast de luidruimte mag ook zeker niet de motorkap worden vergeten. Onder de motorkap bevinden zich namelijk waardevolle onderdelen die relatief eenvoudig buitgemaakt kunnen worden. Vanuit de fabriek wordt er namelijk een slot op de motorkap aangebracht dat niet zo sterk is. Met een slot voor de motorkap van bestelbussen zorg je ervoor dat de motorkap blokkeert als het ‘standaardslot’ is opengebroken.

Wat kun je nog meer doen om je bedrijfsbus te beveiligen?

Naast het beveiligen van je bedrijfsbus met mechanische sloten kun je natuurlijk nog meer doen om de kans op diefstal van je bedrijfsbus te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je bus in het zicht parkeren.
  • Waardevolle spullen zoveel mogelijk uit de bus halen als je hem achterlaat. Dit maakt de verleiding om in te breken kleiner.
  • Raamroosters aanbrengen, zodat inbraak via de ramen vrijwel onmogelijk wordt.
  • De ramen blinderen, zodat het lastig is om van buitenaf te zien wat er te ‘halen’ valt.

Succes!