Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Nooit meer eten weggooien

Je staat te koken, een typisch Nederlandse aardappel, vlees en groente (AVG). Inmiddels is het stukje vlees al gaar, maar de aardappelen moeten nog 5 minuten en ook de groente moet nog op het vuur. Kortom, op het moment dat je wilt gaan eten is het ene al koud, terwijl het andere nog warm is. Of nog erger, je laat iets te lang opstaan en het smaakt nergens meer naar. Hartstikke zonde.

Door de juiste kooktijd van een product te weten voorkom je dit. Weet je hoe lang je met alles bezig bent, dan is het een stuk makkelijker om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Door deze tips maak jij het jezelf een stuk makkelijker en wordt het gerecht misschien wel nóg lekkerder. 

Bereid zoveel mogelijk voor

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk producten klaar hebt liggen om de pan in te gaan of weet hoe lang je bezig bent met de voorbereidingen. Meestal is het zo dat het qua kooktijden niet uitkomt, omdat er wordt vergeten rekening te houden met voorbereidingstijd. Als je bijvoorbeeld groente gaat koken, moet je vaak rekening houden met schoonmaken en snijden ervan. Alles klaar hebben liggen maakt het natuurlijk een stuk makkelijker!

Daarnaast is het verstandig om af te wegen hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt en dit op de juiste maat te snijden. Groentes die in ongeveer dezelfde blokjes gesneden zijn garen dan gelijk. Hetzelfde geldt voor aardappels. Zo smaken ze allemaal goed! Daarnaast hoeft je als je alles vooraf weegt of telt niets weg te gooien na het koken. Wel zo fijn!

Kies één topproduct

Maak je bijvoorbeeld een prachtige rosbief klaar in de oven of ga je voor kalkoen, dan is dit zeer waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van de maaltijd om goed te garen. Zorg er dan ook voor dat je de rest van de producten om dit ene product heen plant. Zo weet je zeker dat je voldoende tijd voor alles hebt en dat de ster van je maaltijd ook de aandacht krijgt die het verdient! Om het topproduct en de overige producten op de juiste manier te bereiden kan het helpen om een schema te maken van de bereiding. Wanneer begin je aan welk product en op welk moment moet de oven aangezet worden. Door dit overzichtelijk te maken voor jezelf zal je geen stappen missen en komt dit het gerecht ten goede.