Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Puppy in huis? Tips om de eerste weken door te komen

Het is eindelijk zover, na lang wachten mag je eindelijk je puppy ophalen bij de fokker. Een puppy opvoeden is nog lang niet zo makkelijk als het lijkt. Het is namelijk net een baby die van begin tot eind opgevoed moet worden en begeleid moet worden. Zeker de eerste paar weken kan het erg spannend zijn voor zowel jou als de puppy. Je gaat namelijk een band met elkaar creëren en het is nog even aftasten hoe dat gaat. Voor de eigenaren die nog nooit een puppy hebben opgevoed, hebben wij een aantal tips opgesteld.

 

Tips voor de eerste dag

Wanneer je de puppy van de fokker ophaalt kan hij/zij een beetje zenuwachtig zijn. Dat is logisch want het is natuurlijk hartstikke spannend om weggehaald te worden uit een vertrouwde omgeving en weg van je zusjes en broertjes. Zorg ervoor dat je wat lekkere hondensnoepjes en eten met je mee hebt zodat de puppy gelijk aan je kan wennen. Royal Canin puppy voer kopen, doe je al ver voordat de puppy in huis komt. Hierdoor kan je wat meenemen en kan de puppy ook al lekker eten als hij thuis komt.

 

Als je eenmaal thuis aankomt is het belangrijk eerst een klein rondje te gaan lopen in de buurt. Hierdoor stel je de puppy gerust en kan hij/zij de buurt alvast verkennen. Na de wandeling zal de puppy al een stuk vermoeider zijn waardoor de thuiskomst rustig verloopt. Laat de puppy lekker snuffelen in huis en verwijs hem dan naar zijn mandje waar hij tot rust kan komen. Het is belangrijk om de eerste nacht bij de puppy te gaan slapen zodat hij niet bang wordt en gaat piepen.

 

Tips voor de eerste week

De eerste week zal nog erg moeizaam verlopen. De puppy is niet zindelijk en plast en poept nog regelmatig in huis. Straf de puppy absoluut niet, hij snapt nog niet dat dit buiten moet. Er zijn verschillende manieren waarop je de puppy zindelijk kan maken, de fokker zal deze tips met je doornemen. In de eerste week is het cruciaal dat je veel tijd doorbrengt met de hond. Ga samen erop uit, oefen alvast wat kunstjes, knuffel en leer elkaar kennen en vertrouwen. Een band opbouwen met de hond is echt heel belangrijk.

Tips voor de tweede week

Net zoals in de eerste week is het fijn als je veel tijd met je hondje doorbrengt. Laat de hond wennen aan de andere honden in de buurt en ga veel op pad. Merk je dat de hond ergens bang voor is, probeer dan de puppy over zijn angst heen te krijgen. Hier heb je later alleen maar profijt bij. Ga ook lekker ravotten, een dagje naar het bos, naar het strand of andere plekken. Leer de hond zoveel mogelijk verschillende omgevingen te leren kennen. Ook is het goed om een keer met het openbaar vervoer te gaan zodat de hond ook weet wat dat is. Let op! Een puppy mag nog niet zolang wandelen. Als je een dagje erop uit gaat, neem dan voldoende rust en til de puppy ook op.