Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Tips om een inbraak te voorkomen

Er zijn verschillende manieren om de kans op een inbraak in huis te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een alarmsysteem, of het monteren van een moderne deurbel met camera. In dit artikel vind je verschillende tips, die jou helpen om je woning veiliger te maken. Vaak blijkt dit lastiger te zijn, dan veel mensen op voorhand verwachten. Onder meer door het feit, dat inbrekers steeds meer geweld gebruiken bij het uitvoeren van hun inbraak. Een goed slot is vaak al lang niet meer voldoende om ongewenste gasten buiten je woning te kunnen houden! Welke maatregelen heb jij al genomen om een inbraak tegen te gaan? 

 

Tip 1: laat een risicoanalyse uitvoeren in huis 

In een eerste stap in een verbeterde beveiliging van je woning is het laten uitvoeren van een risicoanalyse. Bij een risicoanalyse probeert een slotenmaker te achterhalen, welke route een inbreker volgt bij een inbraak in huis. Op basis van deze route selecteert de slotenmaker vervolgens passende beveiligingscomponenten die deze risico’s mitigeren. Denk bijvoorbeeld aan magneetcontacten of een bewegingssensor. Zo’n bewegingssensor komt goed van pas bij een raam, welke grenst aan een plat dak. 

 

Tip 2: controleer de sloten op ramen en deuren 

Een volgende stap is het controleren van de sloten op ramen en deuren. Zijn de sloten bestand tegen de hedendaagse inbraakmethoden? Is het slot bijvoorbeeld voorzien van een anti-kerntrekbeveiliging? Al jaren vormt kerntrekken een van de grootste risico’s voor woningeigenaren. Mocht je de sloten laten vervangen, dan is het verstandig om voor sloten met het SKG-keurmerk te kiezen. SKG is een gerenommeerde stichting, die sloten test op hun weerstand aan de meest voorkomende inbraakmethoden. Op basis van deze test krijgt het slot vervolgens een beoordeling van één tot en met drie sterren. Een slotenmaker kan hulp bieden bij de montage van deze sloten. 

 

Tip 3: combineer goede sloten met een alarmsysteem 

Naast het gebruik van degelijke sloten, is het verstandig om de woning van een alarmsysteem te voorzien. Zo’n alarmsysteem kun je naar eigen inzicht samenstellen. Kies bijvoorbeeld voor magneetcontacten op de deur, een bewegingssensor in de hal en een mistgenerator in de woonkamer. Een geactiveerd alarm zal de inbrekers in je woning afschrikken. Een alarm laten plaatsen kun je overlaten aan de slotenmaker. Deze kan je vaak ook meer vertellen over de werking van de verschillende beveiligingscomponenten. Wist je dat het zelfs mogelijk is om een alarm aan te laten sluiten op een particuliere meldkamer? 

 

Tip 4: hang camera’s op rond je woning 

Een laatste stap in het beveiligen van je woning, is het gebruik van camera’s. Hang de beveiligingscamera’s bijvoorbeeld op aan de gevel van je huis. De camera’s zullen inbrekers afschrikken, omdat het de pakkans sterk vergroot. In plaats van opvallende camera’s aan de gevel, zou je ook voor een geïntegreerde camera in de deurbel kunnen kiezen. Steeds meer consumenten kiezen voor deze oplossing. Het fijne aan deze deurbel is dat je op afstand kunt zien wie er voor de deur staat! Een derde optie zijn dummy camera’s. Deze zijn het goedkoopst, maar slaan geen beelden op.