Blogsite voor Jan en Alleman!

Studie

Tips om te studeren op latere leeftijd

Het kan lastig zijn om te beginnen aan een studie als je al wat ouder bent dan de gemiddelde student. Het is kan bijvoorbeeld best vreemd zijn om na jaren werken weer in de klas te zitten. Ook vinden veel mensen het apart om in een klas te zitten met alleen maar mensen die een stuk jonger zijn dan henzelf. Gelukkig is het voor velen ook hartstikke leuk om weer terug te gaan naar school. Bij deze een paar tips die je enorm kunnen helpen voordat je start met je opleiding.

Zoek je opleiding zorgvuldig uit

Zorg ervoor dat je een opleiding kiest die je leuk vindt maar daarnaast ook goed bij je past. Als je een opleiding doet die je zelf totaal niet interessant vindt, is de kans niet zo heel groot dat je de opleiding zult afmaken. Wanneer je een opleiding kiest die je zelf heel erg interessant vindt, kan dit heel erg helpen om je te motiveren. Je hebt dan het vooruitzicht op een leuke baan en dat is de moeite echt wel waard om door te zetten op school. Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk online een overzicht vinden van de opleidingen die je kunt doen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om een opleiding te vinden dan vroeger. Zo kun je bijvoorbeeld je praktijkdiploma loonadministratie behalen bij MVP.

Maak een lijstje van de opleidingen die je aanspreken

Zoals eerder genoemd kun je online een overzicht vinden van de opleidingen die je allemaal kunt doen. Er zitten hier vast een aantal opleidingen bij die wel interessant kunnen zijn voor jou. Maak een lijstje van alle opleidingen die jou wel een beetje aanspreken. Als dit lijstje klaar is, kun je gaan selecteren welke opleidingen het best bij jou passen. Als je het lastig vindt om te kiezen, kun je online nog meer informatie opzoeken over de opleidingen. Als je er dan nog steeds echt niet uitkomt kun je de opleidingen gaan bellen. Je kunt dan vragen of er een open dag wordt georganiseerd of dat er een ander moment is waarop je kunt langskomen. Hier zullen dan vervolgens alle vragen die je hebt beantwoord worden.

Regel je geldzaken goed

Vroeger veel goedkoper om te starten met een studie dan dat op dit moment. Voorheen werd het grootste deel van je studie hoe dan ook betaald door de overheid. Tegenwoordig bestaat nagenoeg alle studietoeslag uit een lening. Het is daardoor heel belangrijk om voordat je gaat studeren, al je geldzaken op orde te hebben. Er is wel studiefinanciering die je niet hoeft terug te betalen. Dit geldt alleen voor studenten die zelf weinig verdienen. De prijs van de studie is voor veel mensen een reden om te twijfelen of ze moeten gaan studeren. In sommige gevallen werkt dit juist als motivatie. Als je namelijk je opleiding niet haalt, gooi je in een paar jaar tijd duizenden euro’s weg. Natuurlijk is dit wel een reden om na te gaan denken over hoe graag je de studie nou wil halen.