Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Tuinontwerp (laten) maken? Check deze tips

 

Heeft u een splinternieuw huis en moet de tuin nog worden aangelegd? Of bent u uitgekeken op uw huidige achtertuin en wit u deze compleet veranderen? Voor beide gevallen heeft u een tuinontwerp nodig. Zo zorgt u dat u geen belangrijke facetten vergeet en de tuin krijgt die u wilt. Ontdek daarom waar u op moet letten bij het maken van een ontwerp voor uw tuin. Vind u het na het lezen van dit blog toch lastig om zelf een tuin te ontwerpen? Weet dan dat er tuinontwerp services zijn die u kunt afnemen om het ontwerp te laten maken.

Voor wie en waarvoor is de tuin?

Bent u alleen, met zijn tweeën of heeft u kinderen? Ofwel wie gaan er gebruikmaken van de tuin en met welk doel. Voor kinderen is het bijvoorbeeld belangrijk dat er speelelementen zijn, zoals een zandbak of een schommel. Bent u met zijn tweeën of single? Dan benut u uw tuinruimte misschien liever voor meerdere terrasjes.

Denk aan de hond of kat

Zijn er huisdieren? Dan wordt een grasveld vast gewaardeerd. Verder is een goede omheining belangrijk. Met het juiste tuinplan kunt u uw hond of kat veilig in de tuin houden.

Zon of schaduw: een belangrijk element in uw tuinontwerp

Als de zon schijnt dan wilt u er vast volop van genieten. Let bij uw ontwerp daarom op de ligging van de tuin en de windrichtingen. Zo kunt u de beste plek voor uw terras, moestuin of droogmolen bepalen.

Veel of weinig tuinonderhoud

Vindt u het geen probleem om flink te snoeien, te harken en te schoffelen? Dan kunt u naar hartenlust planten plaatsen in uw tuinontwerp. Is tuinieren niet uw favoriete tijdverdrijf? Zorg dan dat u voor een beplanting kiest die minder onderhoud vergt of kies voor tuinonderhoud uitbesteden.

Kies de juiste planten

Een prachtig bloemenrijk, groenblijvende planten of een tropisch accent? Van welke planten houden u en de andere tuingebruikers het meeste? Ook dit is een belangrijk punt om mee te nemen in uw tuinontwerp. Een leuk idee is om iedereen een moodboard van lievelingsplanten te laten maken. Zo krijgt u alvast een visuele indruk van hoe de tuin eruit kan gaan zien.

Een tuinontwerp dat past bij uw budget

Een tuin aanleggen is kostbaar. Maar hoe kostbaar dat is, is sterk afhankelijk van wat voor materialen en planten u kiest. Denk bij het maken van uw tuinontwerp daarom aan uw budget, zodat u ook echt uw tuinplannen kunt uitvoeren.

Betrek de buren

Houd bij het ontwerpen van uw tuin ook rekening met uw buren. Een klein boompje kan bijvoorbeeld heel hoog worden of een royale heg moet ook aan de kant van de buren gesnoeid worden. Vermoedt u dat ze mogelijk last van uw tuinplannen kunnen hebben? Zorg dan dat u eerst overlegt voordat u met de aanleg begint. Het streven naar een goed contact met de buren is namelijk ook een voorwaarde voor een goed tuinontwerp!