Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Waarom is CV-ketel onderhoud noodzakelijk?

Het regelmatig onderhouden van de cv-ketel in huis is cruciaal om een defect aan het apparaat te kunnen voorkomen. Onderdelen van de cv-ketel zullen door de jaren heen steeds verder slijten. Bij een serieuze slijtage moet een onderdeel vervangen worden, om storingen in de cv-ketel tegen te kunnen gaan. Er is niets vervelender dan een koude winterdag, waarop de kachel niet warm wil worden. Evenals dat je er niet aan moet denken, dat je geen warm water in huis kunt gebruiken door een defect in de combiketel of losse boiler! In dit artikel lees je meer over nut van onderhoud aan een cv-ketel in huis. Wanneer heb jij het apparaat voor het laatst van onderhoud voorzien? 

 

Voorkom storingen in de cv-ketel 

De belangrijkste reden om de cv-ketel in huis te laten onderhouden, is het voorkomen van storingen. Zoals reeds beschreven werd, kan zo’n storing het gevolg zijn van een versleten onderdeel in de cv-ketel. Er kan echter ook sprake zijn van grote stofhopen, die een goede werking van de cv-ketel belemmeren. Een cv ketel schoonmaken helpt storingen te voorkomen. Vaak zal een installateur bij een controle van de onderdelen in de cv-ketel zorgen voor een schoonmaakbeurt. Zo gaat het apparaat weer een lange tijd mee!

 

Rendement van de cv-ketel verslechtert 

Niet alleen liggen storingen in de cv-ketel op de loer, wanneer deze niet periodiek onderhouden wordt door een loodgieter. Ook loop je het risico, dat het rendement van een cv-ketel niet optimaal benut wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor cv-ketels waarvan de druk onder de 1.2 bar komt. Op iedere cv-ketel zit een kleine barometer, waarop je de actuele werkdruk af kunt lezen. De werkdruk moet tussen de 1.2 en 2.0 bar zitten. Verstandig is het om de werkdruk te verhogen als deze de 1.5 bar nadert. Het verhogen van de werkdruk doe je door de cv-ketel bij te vullen. Dit kun je zelf doen, maar ook laten doen door een installateur. 

 

Ontluchten van de radiatoren in huis 

Vergelijkbaar met een verlaagd rendement als gevolg van een te lage werkdruk, is een verlaagd rendement door lucht in de leidingen. Lucht zal de warmte veel minder goed geleiden, waardoor er meer energie benodigd is om de ruimtes in huis te kunnen verwarmen. Het ontluchten van een cv-ketel gebeurt vaak na het bijvullen hiervan en is relatief eenvoudig. Pas wel op met het hete water wat door de radiatoren stroomt! Op internet vind je instructievideo’s, waarin wordt uitgelegd hoe het ontluchten van de leidingen rond de cv-ketel werkt. 

 

Loodgieter inschakelen voor onderhoud aan de cv-ketel 

Het is verstandig om een loodgieter in te schakelen voor het onderhouden van de cv-ketel. De loodgieter komt eens per jaar of eens per twee jaar langs om de cv-ketel na te kijken op slijtage en vuil. Hierbij zal ook direct de werkdruk van het apparaat gecontroleerd worden om te zorgen voor een optimale benutting van het rendement. Heb je problemen met de cv-ketel? Schakel in dat geval de spoedservice van een loodgietersbedrijf in. Vaak zijn deze spoedloodgieters 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.