Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Wat is de regelgeving voor e-bikes?

In Nederland zijn we allemaal erg blij met onze fietsen. Wij staan er natuurlijk ook niet voor niets over de hele wereld om bekend. Of het nou om boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, of gewoon een rustgevend ritje gaat, de fiets wordt hier heel vaak voor ingezet. Gelukkig kan dat in Nederland ook omdat fietsen nou eenmaal een normaal onderdeel van ons dagelijks leven zijn. Er zijn duidelijke regels over, en bovendien is er een verkeersexamen op de basisschool om kinderen bij te brengen hoe je verantwoordelijk de weg op kunt. Ook voor mensen die minder kracht hebben om te fietsen zijn er mogelijkheden. De e-bike is daarom ook razend populair, maar wat zijn nou eigenlijk precies de regels voor het gebruik van een e-bike? Je wilt namelijk niet per ongeluk een regel overtreden die je niet eens kende. Het is handig als jij jezelf informeert voordat je bij een e-bike specialist jouw fiets koopt. Daarom hier een kort overzicht van de regels over e-bikes in ons land!

De “gewone” elektrische fiets

Soms denken mensen wel dat je volledig op een elektromotor rijdt als je een elektrische fiets gebruikt. Dat kan wel, maar het grootste gedeelte van de elektrische fietsen die je ziet kunnen dat niet. Bij deze fietsen wordt er alleen trapondersteuning geleverd, tot een maximum van 25 kilometer per uur. Als jouw fiets hieronder valt, en dat is waarschijnlijk wel het geval, dan zijn er weinig regels aan verbonden. Zo heb je geen rijbewijs, verzekering of kenteken nodig. Ook zit er geen minimumleeftijd op het gebruik van zulke elektrische fietsen. Ook is het de bedoeling dat je gewoon op het fietspad rijdt, en een helm is niet nodig voor het gebruik van een elektrische fiets met een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur.

De speed-pedelec

Er zijn uiteraard ook elektrische fietsen die wel harder gaan dan 45 kilometer per uur. Hier gelden in principe dezelfde regels voor als bij een bromfiets. Dat houdt in dat je een geel kenteken moet hebben, een helm moet dragen, en in het bezit moet zijn van een rijbewijs type AM. Ook mogen kinderen jonger dan zestien jaar niet op deze fietsen rijden. Een WA verzekering is verplicht als je de speed-pedelec op de weg gebruikt. Ook mag je niet op een fietspad rijden als het niet aangeduid is als bromfietspad. Dat houdt in dat je op de rijbaan moet fietsen, en ook dien je een kentekenbewijs bij je te hebben. Overigens mag je in binnen de bebouwde kom slechts 30 km/u rijden over het bromfietspad. Naar aanleiding geïnteresseerd in een elektrische fiets lease?