Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Wat is een bijzetslot?

Sloten worden in verschillende soorten, modellen en uitvoeringen aangeboden. Al zit het verschil vaak voornamelijk in het deurbeslag wat men gebruikt. Het deurbeslag beschermt het slot niet alleen, maar zorgt er daarbij voor dat deze beter aansluit bij de rest van je interieur. Er wordt immers geen onderscheid gemaakt tussen sloten voor een klassiek interieur, een moderne inrichting, enzovoorts. Een van de sloten die binnen veel woningen gebruikt wordt is het bijzetslot. Wat verstaan we onder een bijzetslot? Waar in huis zie je het bijzetslot terugkomen? Is het slot ook geschikt voor het gebruik buiten je woning? In dit artikel lees je hier meer over. 

 

Bijzetsloten worden veelal gebruikt op ramen 

Een bijzetslot is vaak niet geschikt voor het gebruik op de voor- of achterdeur. Deze sloten zijn hiervoor niet stevig genoeg. Op ramen volstaat een bijzetslot normaliter wel! Het is hierbij belangrijk om op te merken, dat het bijzetslot in twee soorten verkrijgbaar is. Je kunt kiezen tussen een insteek- en een oplegslot. Verschillende factoren, zoals de manier waarop het raam geopend wordt en de dikte van het raamkozijn, bepalen welk type bijzetslot het meest geschikt is. Op een deur gebruikt men een cilinderslot. Een cilinderslot heeft vaak twee of drie contactpunten met de deurpost. Daar waar een insteekslot slechts één contactpunt heeft. Het toont aan dat een bijzetslot iets minder veilig is. 

 

Een geschikt bijzetslot vinden voor je raam 

Om te bepalen welk bijzetslot het meest geschikt is voor het beveiligen van je raam, dien je eerst te kijken naar de manier waarop deze geopend wordt. Een raam die naar binnen toe geopend wordt, kan niet voorzien worden van een oplegslot. Een oplegslot wordt op het raamkozijn gemonteerd. Het maakt dat een raam enkel nog naar buiten toe geopend kan worden. Een insteekslot is de oplossing in zo’n geval! Minder geschikt is een insteekslot bij ramen met een relatief dun kozijn. Een insteekslot zou het kozijn in zo’n geval ernstig verzwakken, waardoor het raam makkelijker open te breken is door een inbreker. 

 

Bijzetsloten gebruiken buiten je woning 

Niet alleen in huis worden de bijzetsloten gebruikt. Je kunt deze sloten ook gebruiken op de deur van een tuinhuisje of bijvoorbeeld een klein schuurtje. Evenals dat een bijzetslot van pas komt op de deur van een schutting. Hier hoeft geen zwaar slot op, omdat inbrekers ook over de schutting heen zouden kunnen klimmen. Veel mensen vinden het echter een fijn idee, dat zij de schutting op slot kunnen doen. Het voorkomt bijvoorbeeld ook dat kennissen de tuin in komen lopen als je zelf afwezig bent. 

 

Slotenmaker inschakelen voor montage bijzetsloten 

Zelf een bijzetslot plaatsen is niet altijd even gemakkelijk. Het loont daarom, om hier de hulp van een slotenmaker voor in te schakelen. Een slotenmaker heeft de kennis en ervaring om het slot te monteren. Doordat sloten, met name de cilinders van een slot, kwetsbaar zijn is de kans op schade relatief groot. Het is niet voor niets, dat wordt aangeraden om een slot nooit zelf te openen als je de sleutel hiervan verloren of vergeten bent.