Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Wat is een hypotheek precies? Welke vormen zijn er?

Hypotheek

Voor wie onder ons graag een huis wil kopen maar niet het geld heeft om het bedrag in één keer te betalen (wie heeft dat wel) is er de hypotheek. Wat is een hypotheek? Dat ga ik voor je beantwoorden in deze blog. Verder beschrijf ik nog de andere voorwaarden van deze regeling en hoe het werkt met aflossen. Als laatste beschrijf ik de verschillende vormen die er zijn.

Lening

Een hypotheek is een lening voor het kopen van je nieuwe huis. Het volledige bedrag wordt dan betaald voor je huis, zodat je er in kunt wonen. Jij blijft dan maandelijks een bedrag inclusief rente aflossen over een langere periode, bijvoorbeeld twintig jaar. Op deze manier wordt een huis kopen ineens betaalbaar. Het rentebedrag kan van tevoren worden vastgesteld, maar ook variabel zijn als je daar voor kiest. Bij een variabel rentebedrag wisselt de rente per maand. Als je niet houdt van wisselende bedragen kun je een vaste rente nemen, die altijd hetzelfde blijft.

Hoogte hypotheek

Hoeveel je elke maand betaalt met het aflossen en het rentebedrag, is afhankelijk van de hoogte van de lening voor de hypotheek, het rentebedrag zelf, je inkomen, en de waarde van je huis. Aan het einde van de periode moet je het volledige bedrag hebben afgelost, en anders heb je restschuld. Zorg dat je de afspraken zo maakt dat je altijd nog die hypotheek kunt betalen, want een restschuld is niet leuk. Het is echter mogelijk om contact op te nemen met je verstrekker als je tijdelijk het maandelijkse bedrag niet kunt betalen. Je bent bijvoorbeeld even werkeloos. Daar zijn dan ook oplossingen voor, maar je zult het wel later in moeten halen om de hypotheek af te lossen binnen de tijd dat hij loop.

Hypotheekvormen

Er zijn allerlei hypotheekvormen die je kunt afsluiten. Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je daadwerkelijk een hypotheek afsluit, want elke vorm heeft voordelen en nadelen. Bij een annuïtaire hypotheek is het bedrag dat je elke maand betaalt precies hetzelfde. De rente daalt, maar de aflossing stijgt. Bij een lineaire regeling betaal je steeds minder per maand. Een aflossingsvrije hypotheek betekent alleen rente betalen, en aan het einde alsnog het volledige bedrag betalen. Als laatste heb je de bankspaar regeling, die geld op een spaarrekening plaatst om het vervolgens aan het einde van de afspraak af te lossen. Er zijn allerlei voordelen en nadelen van deze verschillende vormen: lees je dus goed in!