Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Wat is eucalyptus olie?

Er zijn op de wereld vele verschillende oliën. Zo zijn er oliën om bijvoorbeeld mee te bakken, voor je auto en voor de gezondheid. Wellicht is de term etherische oliën wel eens voorbij gekomen. Wat kan je hierbij denken en welke oliën vallen binnen deze categorie? En binnen welke categorie valt eucalyptus olie? Eucalyptus olie is een etherische olie die gemaakt wordt vanuit de bladeren van de eucalyptusboom. De meeste mensen zullen de eucalyptusbladeren kennen als de voeding voor Koalaberen. Maar deze bladeren zijn voor meerdere doeleinden inzetbaar. Echter zijn er ongeveer 700 verschillende soorten eucalyptus planten. Waar koalaberen wellicht wel het grootste gedeelte van deze planten kunnen eten is het voor andere doeleinden niet allemaal geschikt. Slechts enkele soorten kunnen voor productie van oliën worden gebruikt. De productie geschiedt door de geplukte bladeren te destilleren onder lage druk.  

De toepassing van eucalyptus olie 

Eucalyptus olie kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Zo heeft het een helende werking, maar helpt het ook voor een zuivere lucht.  De eucalyptus olie heeft een heerlijke frisse geur die nagenoeg altijd welkom is. Ook in spa en wellnesscentra is de geur van eucalyptus aanwezig. Naast dat het een fijne geur is, wordt het ook vaak ervaren als geur van reinheid. Hedendaags is eucalyptus olie misschien nog wel meer welkom dan ooit tevoren. De geur is namelijk ook erg goed voor de luchtwegen. Het opent de luchtwegen waardoor er makkelijker geademd kan worden. In een tijd waarin er een pandemie is en de reguliere verkouden de kop weer opsteken is een vrije luchtweg heel fijn. 

Hoe kan je de eucalyptus olie gebruiken? 

Voor het zuiveren van de lucht kan je een diffuser of geurbrander gebruiken. Hierin kan water worden gemengd met 3 á 4 druppels eucalyptus olie. Vervolgens moet er 10 minuten gewacht worden tot de geur zich heeft verspreid. Mocht de geur afnemen kunnen er weer nieuwe eucalyptus druppels worden toegevoegd. Ook kan er van gedroogde eucalyptus bladeren thee worden getrokken. Dit zal ten behoeve van de luchtwegen zijn. Het zal het doen openen waardoor er makkelijker en fijner adem gehaald kan worden. 

Goed voor de luchtwegen

Zoals wellicht al duidelijk is geworden is eucalyptus goed voor vele doeleinden, zo ook voor de luchtwegen. Dit is in tijden van het coronavirus misschien wel belangrijker dan ooit tevoren. Het toepassen van eucalyptus zorgt ervoor dat de luchtwegen open gaan of blijven en hiermee wordt een van de symptomen van het virus bestreden.