Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Wat te doen bij inbraak? Lees het hier!

Het is geen fijn idee, dat er ongewenste gasten door je woning zijn gegaan. Nog beangstigender wordt het, op het moment dat je ten tijde van de inbraak thuis bent. Wat moet je doen, wanneer je te maken krijgt met een inbraak? Hoe kun je een nieuwe inbraak in huis voorkomen? In dit artikel lees je hier meer over. Bovenal is het belangrijk om snel te handelen na een inbraak. Je moet er immers niet aan denken, dat de inbrekers nog eens terug kunnen komen. 

 

Doe aangifte bij de politie en bel de verzekeraar 

Een eerste stap na een inbraak in huis, is het inschakelen van de politie. De politie komt bij je langs om de woning na te lopen op braaksporen en deze waar nodig veilig te stellen. Ook kun je direct aangifte doen van de inbraak, wat benodigd is om de schade vergoed te krijgen via de verzekeraar. Het is verstandig om zelf ook een aantal foto’s van de eventuele schade aan je woning en inboedel te nemen. Deze komen op een later moment wellicht goed van pas. 

 

Verzekeraar inschakelen voor herstel schade 

Nadat je aangifte opgenomen is door de politie, kun je de verzekeraar inschakelen. In sommige gevallen komt de verzekeraar bij je thuis langs om een inventarisatie te maken van de ontstane schade. De verzekeraar wil er immers zeker van zijn, dat er daadwerkelijk sprake is geweest van een inbraak in huis. Je zou immers zelf ook spullen verduisterd kunnen hebben, om zo een vergoeding te krijgen via de verzekeraar. 

 

Laat een slotenmaker met spoed langskomen 

Nadat het papierwerk geregeld is en de verzekeraar langs is gekomen, kun je de inbraakschade herstellen. Het is onverstandig om zelf aan deze klus te beginnen! Slimmer is het om voor de hulp van een slotenmaker te kiezen. Veel slotenmakers werken tegenwoordig met een spoedservice. Deze spoedservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp. Zo hoef je nooit lang te wachten, alvorens je geholpen wordt met het herstel van de schade aan sloten, deuren en kozijnen. 

 

Sloten herstellen of vervangen 

Een slotenmaker zal altijd eerst proberen de schade aan het slot te herstellen middels een reparatie. Helaas blijkt dit niet altijd mogelijk te zijn! In zo’n situatie moet het slot vervangen worden. Kies hierbij altijd voor een slot met een SKG-keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat het slot getest is op de weerstand die het biedt aan de meest voorkomende inbraakmethoden. Je kunt hierbij denken aan de klopsleutelmethode en bijvoorbeeld kerntrekken. Des te beter het slot hiertegen bestand is, des te meer sterren (maximaal drie) krijgt het slot ook toegekend door het SKG. Een slotenmaker kan je hier meer over vertellen en je adviseren bij het plaatsen van nieuwe sloten.  

 

Voorkom een nieuwe inbraak in huis 

Het vervangen van de sloten is een goed moment om nog eens kritisch naar de beveiliging van je woning te kijken. Mogelijk loont het om ook een alarmsysteem in huis te installeren, of om bijvoorbeeld camera’s aan de gevel te hangen. Het schrikt inbrekers af, waarmee de kans op een nieuwe inbraak in huis afneemt. 

 

Bron: https://deslotenmakerhaarlem.nl/