Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Welk soort lamp is het beste als verlichting?

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe verlichting voor je auto, aanhanger of ander voertuig kun je kiezen uit verschillende soorten lampen. Maar waarom is nou LED verlichting de béste optie?

Halogeen verlichting

LED verlichting is al een lange tijd in omloop bij lampen maar toch kiezen nog teveel mensen voor een ander soort lamp. Wat je naast LED lampen veel ziet zijn halogeen lampen of xenon verlichting. Het nadeel van halogeen is dat ze duurder zijn dan andere soorten lampen. Ten tweede geven ze vaak érg fel licht wat nadelig kan zijn voor andere bestuurders in het verkeerd. Daarnaast is halogeen licht ook véél minder zuinig dan LED. Ze gebruiken maar liefst 8 tot 10 keer meer energie.

Bij halogeen lampen is er een bel gevuld met broom of jodium. Dat noemen we in de scheikunde ‘halogenen’. Deze stoffen hebben 7 elektronen in de buitenste schil. Leuk feitje, maar dat heeft verder geen invloed op hoe het eruit ziet. LED lampen gaan maar liefst 7,5 keer langer mee dan halogeen lampen. Hoewel LED verlichting dus duurder is in aanschaf, verdien je dit zeer snel weer terug.

Xenon verlichting

Naast halogeen zijn er ook nog veel mensen die kiezen voor Xenon verlichting. Deze verlichting kwam voor het eerst voor in een BMW uit 1991. Xenon verlichting is erg vergelijkbaar met een TL-Buis. Er is een afgesloten buis met gassen en er zijn elektroden aan beide uiteinden. Hier wordt dan stroom doorheen geleidt.  Xenon verlichting hebben flink al voorsprong op de halogeen lampen, maar het grote nadeel aan xenon verlichting is dat ze een paar seconden nodig hebben om écht goed te werken. Ze zijn daarom niet altijd even geliefd voor groot licht. Een ander nadeel is dat de schittering van de verlichting storend kan zijn  voor andere bestuurders, dit kan het aantal ongelukken verhogen.

Kies voor LED verlichting

Bij Ledhandel24 wordt alleen nog maar LED verlichting verkocht. De grote voordelen van LED verlichting zijn dat ze een zeer laag energieverbruik hebben. Dat is goed voor het milieu, zeker nu sinds er klimaatverandering aan de gang is. Daarnaast geeft het een mooie heldere kleur licht, zonder dat het gaat schitteren, wat xenon wel doet.