Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

Welke verschillende sloten bestaan er?

Sloten komen in tal van verschillende soorten voor. Welke sloten ken jij? In de basis lijken de sloten die nu op ramen en deuren gebruikt worden, sterk op de sloten die men in de middeleeuwen ontwikkelde. Waar men toen koos voor sloten van hout, worden deze tegenwoordig altijd van metaal gemaakt. Houten sloten waren eenvoudig open te krijgen. Ofwel middels het openbreken hiervan, ofwel door het slot in brand te steken. De diversiteit aan sloten maakt het best lastig om een geschikt slot te vinden voor ramen en deuren in huis. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten sloten.

 

Cilindersloten met twee of drie contactpunten 

Deuren worden vrijwel altijd beveiligd met een cilinderslot. Deze cilindersloten, waarbij een schuifje uit de cilinder in het gat in het deurkozijn schuift, worden in verschillende uitvoeringen aangeboden. Het verschil zit hierbij voornamelijk in het aantal contactpunten, dat het slot met de deur heeft. Des te meer contactpunten, des te lastiger zal het voor een inbreker zijn om het slot te forceren. Kies bij voorkeur voor een cilinderslot met drie contactpunten. Een oplossing met twee contactpunten kan ook, maar is minder betrouwbaar.

 

Sloten met het SKG-keurmerk 

Kijk niet alleen naar het aantal contactpunten dat een slot heeft met de deurpost. Let ook op de aanwezigheid van het SKG-keurmerk op de verpakking van sloten. Dit keurmerk toont namelijk aan, dat het slot getest is door een onafhankelijke stichting. Deze stichting geeft de sloten vervolgens één, twee of drie sterren. Des te meer sterren een slot krijgt, des te groter is logischerwijs de weerstand die het biedt aan inbrekers. Wist je dat je bij sloten met een SKG-keurmerk in aanmerking kunt komen voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen? Met dit keurmerk krijg je mogelijk korting op de premie van je inboedelverzekering.

 

Bijzetsloten voor het beveiligen van ramen 

Op ramen wordt doorgaans niet gekozen voor cilindersloten. Hier is het gebruikelijker om voor een bijzetslot te kiezen. Een bijzetslot wordt aangeboden als een insteek- en oplegslot. Afhankelijk van de manier waarop het raam geopend wordt, kan voor een van beide bijzetsloten gekozen worden. Een raam die naar binnen toe geopend wordt, kan niet voorzien worden van een oplegslot. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, wordt een oplegslot op het raamkozijn gemonteerd. Een insteekslot is minder geschikt bij ramen met een dun kozijn. Als gevolg van het dunne kozijn is het slot mogelijk eenvoudig open te breken door een inbreker.

 

Slot met anti-kerntrekbeveiliging 

Sloten die getest worden door het SKG zijn bestand tegen de meest voorkomende inbraakmethoden. Kies je voor een slot zonder SKG-keurmerk? Let er in dat geval op, dat het slot over een anti-kerntrekbeveiliging beschikt. Kerntrekken is al jaren een van de populairste inbraakmethoden. Hierbij probeert men een spijker in de cilinder van het slot te slaan, om de cilinder vervolgens met een klauwhamer te verwijderen. Op het moment dat een inbreker hierin slaagt, zal de deur eenvoudig te openen zijn. Een anti-kerntrekbeveiliging gaat dit tegen.

 

Tip: laat je bij de aankoop van nieuwe sloten altijd adviseren door een slotenmaker. Deze kan het slot ook voor je monteren.