Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Zelf je vloer isoleren kan!

Steeds meer Nederlanders besteden vandaag de dag aandacht aan de isolatie van hun woning. Dit is een goede ontwikkeling, want hierdoor kan de warmte ’s winters minder goed ontsnappen. Is jouw woning goed geïsoleerd? Dan blijft het op warme zomerdagen vaak ook een stuk koeler in huis. Bij isolatie denken veel Nederlanders aan hun dak. Het is inderdaad belangrijk om jouw dak goed te isoleren, maar je hebt nog talloze andere isolatiemogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook spouwmuurisolatie aanbrengen. En wat te denken van vloerisolatie. Wil je jouw vloer isoleren? Dan weet je mogelijk niet goed hoe je dit aan moet pakken. Toch is dit een klus die je zelf uit kunt voeren. In onderstaande tekst vertellen wij je hoe je zelf jouw vloer kunt isoleren!

Breng isolatie aan in de kruipruimte

De makkelijkste manier om jouw vloer te isoleren is via de kruipruimte. Je kunt in dat geval namelijk gewoon de huidige vloer laten liggen. Voor wat betreft het isoleren van de kruipruimte heb je verschillende mogelijkheden. De meeste mensen kiezen ervoor om glaswol aan te brengen direct onder hun vloer. Logisch, want dit is een betrekkelijk eenvoudige methode. Je kunt ook kiezen voor isolatiefolie, maar de isolatiewaarde hiervan ligt aanzienlijk lager dan de isolatiewaarde van glaswol. Het is ook mogelijk om jouw vloer aan de onderzijde te isoleren met pur. Hier komt echter wel de nodige kennis bij kijken. Indien deze kennis niet aanwezig is, raden we je af deze vorm van isolatie zelf aan te brengen.

Isoleer jouw vloer aan de bovenkant
Niet iedere woning in Nederland heeft een kruipruimte. In dat geval is het natuurlijk niet mogelijk om jouw vloer aan de onderkant te isoleren. Ook zonder de aanwezigheid van een kruipruimte kun je echter wel vloerisolatie aanbrengen. Je kunt jouw vloer namelijk ook aan de bovenkant isoleren. Voor wat betreft het isoleren van jouw vloer aan de bovenkant heb je twee mogelijkheden. Allereerst kun je kiezen voor een isolerend ondertapijt. Deze isolatie is vaak enkele millimeters dik en houdt zowel koude lucht als geluid tegen. Je plakt de folie aan elkaar met behulp van een speciaal plakband.

Een tweede mogelijkheid is een dekvloer aanbrengen. De isolatiewaarde van een dekvloer ligt aanzienlijk hoger dan die van een ondertapijt. Deze manier van bovenvloerse isolatie heeft echter wel wat voeten in de aarde. Zo moet de vloer een aantal centimeter hoger geplaatst worden, waardoor ook deuren ingekort moeten worden. Bovendien is het geen makkelijk klus om zelf een dekvloer aan te brengen. Het wordt al wel een heel stuk makkelijker met elektrisch gereedschap, maar de kans is groot dat je niet over de benodigde gereedschappen beschikt. Indien je kiest voor een dekvloer, moet je ook alle plinten verwijderen. Dit betekent dat er na het leggen van de nieuwe vloer ook nieuwe plinten geplaatst moeten worden. Met behulp van plakplinten is dit echter geen tijdrovende klus.

Toch uitbesteden?
Weet je van jezelf dat je niet bepaald handig bent? Of heb je na het lezen van de bovenstaande tekst nog steeds geen idee hoe je precies te werk moet gaan? Dan is het niet aan te raden zelf jouw vloer te isoleren. Dit betekent echter niet je vloerisolatie maar direct uit jouw hoofd moet zetten. Nee, want je kunt namelijk altijd nog een professioneel bedrijf inschakelen. Er zijn vandaag de dag behoorlijk wat bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van vloerisolatie. Dit kost je geld, maar je bent wel zeker van een goede isolatie. En dat is natuurlijk ook heel wat waard!