Blogsite voor Jan en Alleman!

Thuis

De vijf basis regels van landschap ontwerp

Ben je je eerste tuin aan het ontwerpen? Of heb je gewoon nooit eerder een blik geworpen op het landje dat je kreeg bij de aankoop van je huis? Lekker bezig!

Tuinen maken onze levens beter. Niet alleen verbeteren ze de lucht kwaliteit, nodigen ze ons uit buiten te genieten van de zon of schaduw, maar ze zijn ook visueel een lust voor het oog dankzij alle rustgevende natuurlijke kleuren en tonen. Zo vermindert een tuin stress en helpt je te ontspannen.

Maar als je een tuin gaat ontwerpen, hoe begin je dan? We hebben vijf tips van ervaren tuin ontwerpers op een rijtje gezet.

1. Leer het verschil tussen oosterse en westerse tradities

De geschiedenis van landschapontwerp is simpel en duidelijk, aldus de invloedrijke Amerikaanse designer Garret Eckbo. Er zijn twee basis stromen die je kan volgen: de formele traditie vol assen uit Europa of de gestileerde symbool natuur van oost Azië. Wil je een traditie volgen gebaseerd op rechte lijnen, vlakken en symmetrie, of neig je naar een meer natuurlijke kronkeltuin vol symboliek, water, stenen, en bochten? Als je eenmaal beide principes begrijpt, kan je elementen uit beide culturen mixen.

2. Ken het doel van je tuin

Historisch gezien werden tuinen ontworpen met drie doelen in het achterhoofd. Ten eerste, voedsel verbouwen. Daarnaast, extra leefruimte maken. En ten slotte: er visueel aantrekkelijk uitzien. Vraag jezelf af, wat is het doel wat jij wil bereiken met jouw tuin?

3. Definieer de grenzen van je tuin

Als je de grenzen van een ruimte kent en concretiseert in je tuin, help je je gezichtsveld om ergens focus op te leggen. Zoals een houten schutting van Hillhout of een natuurlijke haag. De begrenzingen aanduiden, schept orde in je tuin.

4. Ken de unieke eigenschappen van je tuin

Elk stukje natuur heeft iets dat het uniek maakt ten opzichte van de rest van de wereld. Karakteristieke elementen, zoals zonnige delen, hoogteverschil, winderige stukken, bestaande bomen of afwijkende bodem condities. Zorg dat je het microklimaa ten de topografie van je tuin kent, en speel daar met je ontwerp slim op in.

5. Leen zichtlijnen

Staat er een mooi kerktorentje aan het einde van de straat? Of heeft de buurman wel een hele mooie rode beuk? Wees niet te verlegen om het moois uit de omgeving ook bij jouw tuin te betrekken, door middel van zichtlijnen. Blokkeer dit zicht niet door middel van hekken.

Een tuin barst van het leven. En met een beetje aandacht, zal ook jouw eigen leven een stuk aangenamer worden dankzij jouw groene retraite!