Blogsite voor Jan en Alleman!

Werk

Een handige graaf app

Als je in Nederland graafwerkzaamheden wilt verrichten, ben je verplicht om een KLIC melding te doen bij het Kadaster. Deze melding zorgt ervoor dat alle ondergrondse kabels en leidingen in kaart worden gebracht, zodat je hier rekening mee kunt houden bij de werkzaamheden. Maar wist je dat er ook een handige app bestaat waarmee je deze informatie gemakkelijk kunt raadplegen? Hier gaan we dieper in op de Klic-App en hoe deze jou kan helpen bij het veilig uitvoeren van graafwerkzaamheden en hoe deze app ervoor zorgt dat je goed weet waar je gaat graven. 

Wat is het?

De Klic-App is een gratis app die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Met de app kun je op een kaart de exacte locaties van ondergrondse kabels en leidingen opzoeken. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk zien waar je rekening mee moet houden bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Ook kun je in de app direct een KLIC melding doen, zodat je deze informatie kunt ontvangen voordat je begint met graven.

Een van de handige functies van de Klic-App is dat je de kaart kunt bekijken in augmented reality. Dit betekent dat je via de camera van je telefoon live beelden kunt zien van de omgeving waar je gaat graven, inclusief de locaties van ondergrondse kabels en leidingen. Dit geeft je een nog beter beeld van de situatie en zorgt ervoor dat je extra alert kunt zijn op mogelijke obstakels onder de grond.

Nog meer handige functies

Naast het raadplegen van de kaart en het doen van een KLIC melding, biedt de Klic-App nog meer handige functies. Zo kun je bijvoorbeeld notities maken bij bepaalde locaties op de kaart, zodat je later gemakkelijk kunt terugvinden waar je rekening mee moet houden. Ook kun je in de app informatie opvragen over de verschillende soorten ondergrondse kabels en leidingen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten bij het uitvoeren van de graafwerkzaamheden. Met de app kan je dus veel informatie vooraf verzamelen.

De Klic-App is niet alleen handig voor professionals die regelmatig graafwerkzaamheden uitvoeren, maar ook voor particulieren die bijvoorbeeld in hun tuin willen graven. Door de app te raadplegen voordat je begint met graven, kun je voorkomen dat je per ongeluk een gas of waterleiding raakt. Dit kan niet alleen leiden tot gevaarlijke situaties, maar ook tot hoge kosten voor het repareren van de beschadigde leiding. De Klic-App is dus een ideale app voor mensen die vaker de diepte in graven.