Blogsite voor Jan en Alleman!

Nieuws

Laat de kantoorinrichting voor je werken

Zou je graag de productiviteit op kantoor willen verhogen en het ziekteverzuim in het team verlagen? Kijk dan eens kritische naar het design en de inrichting van het kantoor. Met een aantal simpele aanpassingen ontstaat er een inspirerende, creatieve en, niet te vergeten, een gezonde omgeving voor je werknemers.

Als iemand van je personeel ziek is kost je dat als werkgever al snel rond 200 euro per dag. Het is dus van belang om het ziekteverzuim te minimaliseren. Mogelijke oplossingen zouden bijvoorbeeld kunnen zijn door te investeren in inspirerende kantoorruimtes en door een gezondere levensstijl te stimuleren. Ook zou je paracetamols en dergelijke beschikbaar kunnen maken op kantoor.  Op deze manier verlaag je niet alleen het ziekteverzuim, op deze manier verhoog je tegelijkertijd de productiviteit van de werknemers en dus ook indirect de winstgevendheid van het bedrijf.

Productiviteit verhogen

Je kan de productiviteit verhogen door de kantoorinrichting onder handen te nemen. Maar hoe pak je dat aan? Lees dan snel verder en bekijk onze tips.

1. Promoot fysieke beweging

Door steeds meer technologische ontwikkelingen hoeven we als werknemers minder achter het bureau vandaan te komen. Dit lijkt heel erg handig, want zo kunnen we flink doorwerken, maar dit gaat alleen niet helemaal op. In je lichaam zit een stofje waardoor je je betrokken voelt en vrolijk wordt. Dit stofje, endorfine, komt vrij bij lichamelijke inspanning. Wanneer je veel stil zit wordt endorfine in mindere mate aangemaakt. Dit is precies het stofje dat ervoor zorgt dat we blij en productief blijven.

Tips om lichaamsbeweging te promoten

Motiveer het personeel door ze bijvoorbeeld vaker de trap te laten nemen in plaats van de lift. Introduceer een alternatief voor de bureaustoel bijvoorbeeld een bureaufiets. Je kan tegenwoordig ook kiezen voor verstelbare bureau’s, zo kunnen werknemers af en toe staand werken. Verder kan je werknemers stimuleren af en toe een wandeling te laten maken in de buitenlucht.

#2. Haal buiten naar binnen

Denk bij de kantoorinrichting niet te praktisch. Uit onderzoek van de Universiteit van Exeter blijkt dat planten de productiviteit verhogen met 20%. Een groen kantoor verbetert het concentratievermogen, verlaagt het stressniveau en verbetert ook nog eens de luchtkwaliteit doordat er meer zuurstof en opname van stof, vervuilende stoffen en insecten is.

Tips voor meer natuur op kantoor

Door minimaal één plant per ruimte te plaatsen verbeter je al de productiviteit, het concentratievermogen, de luchtkwaliteit en verlaag je het stressniveau. Denk bij het kantoor groener maken out of the box. Een ‘groene’ muur vol planten is een ware eyecatcher.

#3. Laat werknemers relaxen

Zoals hierboven al is vermeld is de hele dag zitten niet echt gezond. Naast het promoten van fysieke beweging, is het ook erg goed regelmatig van zithouding te veranderen. Omdat bijna iedereen op dit moment gebruik maakt van laptops is het steeds makkelijker om van plek te veranderen.

Tips om werknemers te laten relaxen

Je zou rekening kunnen houden met de kantoorinrichting door bijvoorbeeld in plaats van de ‘gewone’ bureaustoel een aantal alternatieve stoelen op kantoor aan kunnen schaffen. Zo kan je beginnen met een simpele zitzak, gymbal of gewoon een bank.  Als je echt extreem wilt gaan, moet je een voorbeeld namen aan Google in Zürich, daar hebben ze slaapstoelen en massageruimtes.